Sotesoppa alkaa olla nieltävissä

Maailmankirjat ovat sekaisin. Onneksi Suomessa on aika rauhallista, mitä nyt sote-uudistus alkaa konkretisoitua.

Itse kuuluun niihin onnekkaisiin Jyväskylässä, jotka pääsevät valitsemaan mieleisen terveyspalveluiden tuottajan itselleen parin viikon kuluttua. Jos päädyn luopumaan kaupungin terveysasemasta ja valitsen tilalle yksityisen tuottajan, valinta on helppo. Kapitaatiokorvaushunajapurkille ilmestyi pörräämään vain yksi Mehiläinen.

Terveyspalvelujen ihanneasiakas lienee nuori aikuinen, joka on parantunut lastentaudeista muttei vielä ole sairastunut vanhuudenvaivoihin. Itse en tuohon joukkoon kuulu, mutta silti korvauskukkarossani on verorahoja vuodeksi vain noin 150 euroa. Se riittää ehkä kattamaan yhden lääkärissäkäynnin ja pienen verenkuvan.

Ei ihme, ettei kokeilu ainakaan vielä ottanut enempää tulta.

Ennen päätöstä täytyy käydä katsomassa, onko Mehiläisen ”karvalakkipuolen” odotusaulassa asiakkaille raikasvesisäiliö ja mukeja sekä Et-lehtiä luettavana. Et-lehden kannessa näkee kaupassa useinkin kiinnostavia juttuja, mutta eihän sitä vielä voi itse näin nuorena ostaa.

Nykyään muutamilla lääkäriasemilla on jo online-palveluita, joissa vastaanotto tapahtuu nykyaikaisesti tietokoneen välityksellä. Veikkaan, että tällaiset käynnit yleistyvät.

Hieman huolettaa, mihin silloin katsovat ne lääkärit, jotka nykyään tuijottavat näyttöpäätettä koko vastaanoton ajan. Online-menettelyssä siellä ruudussa onkin vastassa potilas.

Tietotekniikka lyö itseään läpi kaikkiin toimintoihin. Tuskin enää edes muistaa aikaa, jolloin esimerkiksi matkaa varatessa piti marssia fyysisesti matkatoimistoon. Nykyään kaikki onnistuu netissä, jos vain omat taidot riittävät.

Koneet myös tietävät kaikenlaista. Sain hiljattain sähköpostia eräältä verkossa toimivalta matkavaraamolta. Siinä mainostettiin hotelleja neljästä maailman romanttisimmista kaupungista, joissa ”varmasti natsaa”. Kyseessä ei kuulemma ollut mielikuva, vaan asiakaspalautteesta koottu fakta.

Viesti piti puhtaasta journalistisesta mielenkiinnosta klikata auki, mitkä nuo kaupungit mahtavat olla. Yllätys oli melkoinen, kun ensimmäisinä olivat Porvoo ja Loviisa, vasta niiden jälkeen tulivat Rooma ja Pariisi.

Porvoossa on joskus ollut valtiopäivät, ehkä maine on perua niiltä ajoilta, mutta piskuisesta Loviisasta ei tule mieleen kuin ydinvoimala. Onko uraanin halkeaminen romanttista, ehkäpä.

Lahteen tekisi mieli matkailla, sillä siellä järjestetään hiihdon MM-kisat muutaman viikon päästä. Jotain uupuu tunnelmasta, sillä lehtitietojen mukaan kisamaskottia ei paikalla ole lainkaan. Hyvä markkinapaikka missataan esimerkiksi Suomen kansallisruuaksi hiljattain valitulle ruisleivälle. Ruisleivän näköinen maskotti olisi muistuttanut paitsi Suomen satavuotisesta itsenäisyydestä myös siitä, minkä voimalla suomalaiset nykyään hiihtävät.

Leipä olisi myös voinut pyöriä näyttävästi norjalaisten ympärillä lähtövaatteen alla.

Lopuksi vitsi. Donald Trump ja Vladimir Putin istuskelivat pukuhuoneessa.

– Olen kehittämässä aivan uudenlaista valtiota. Rajoille tulee muurit ja piikkilankaa. Vierasmaalaiset eivät pääse sisään eivätkä amerikkalaiset ulos. Rumat ja vanhat naiset eivät saa liikkua ulkona kuin pimeällä. Tiili- ja piikkilankatehtaita nousee ja ihmisillä on töitä, Trump kehui.

– Tuo valtio on jo keksitty, Pohjois-Korea, Putin huomautti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.