Spearsin raskaus muistutti seksisodasta

Pop-prinsessa Britney Spearsin sisar Jamie Lynn Spears löi muutama viikko sitten siskonsa ja samalla koko Amerikan ällikällä. 16-vuotias Spears, itsekin tv:stä tuttu näyttelijä, ilmoitti olevansa raskaana. Isä on 18-vuotias poikaystävä.

Uutinen nosti kohun. Esimerkiksi viihdelehti Peoplen lukijat syyttivät nuorempaa Spearsia "itsekkäästä ja tyhmästä" käytöksestä, ja siitä, ettei hän käyttäytynyt kuin "lady". Spearsin raskauden katsottiin olevan suuri takaisku taistelussa teiniraskauksia vastaan.

CNN uutisoi, että Spearsin tähdittämän tv-sarjan esittäjä, lasten ja nuorten kanava Nickelodeon, harkitsee erikoislähetystä seksistä. Vetäjäksi kaavailtu toimittaja Linda Ellerbee sanoi, että Yhdysvalloissa on nyt aika keskustella muun muassa lasten vanhempien ja ystävien arvomaailmasta.

JOS JOKIN, NIIN SEKSI on amerikkalaisille vaikea aihe. Ja jos jossain, niin siellä seksiä on kaikkialla. Pornoteollisuus on massiivista ja sen malli ulottuu niin mainoksiin, musiikkivideoihin kuin arkeenkin.

- Are you still a virgin, 14-vuotiaat amerikkalaistytöt kyselivät pakkomielteisesti minultakin ollessani maassa vaihto-oppilaana.

Keskustelua on herättänyt esimerkiksi se, että raskauden pelossa nuoret välttelevät yhdyntää, mutta harrastavat suuseksiä - kouluissakin.

Ongelmaksi seksin läsnäolon tekee se, että virallisesti Yhdysvallat yrittää olla niin kuin seksiä ei muualla olisikaan kuin heteroparin avioliitossa. Presidentti George W. Bushin hallituksen kanta on, että nuorille sopiva ehkäisymenetelmä on täydellinen selibaatti. Sanomaa levittäville uskonnollisille järjestöille virtaa satojen miljoonien dollareiden tuet.

Nuorille itselleen linjaus tarkoittaa sitä, että kouluissa ei kerrota eri ehkäisymenetelmistä. Myös kotona asenteet ovat yhä usein sellaiset, että tyttäriä varjellaan ja he itsekin yrittävät säilyttää neitsyen imagoaan vanhempien edessä ainakin yliopistoon asti.

TODELLISUUS ON tavoitteita karumpaa. Noin 34 prosenttia eli arviolta 820 000 amerikkalaistyttöä tulee raskaaksi ainakin kerran ennen kuin he täyttävät 20. Sukupuolitaudin saa noin 4 miljoonaa teiniä vuosittain. Arviot löytyvät muun muassa Yhdysvaltain terveysministeriön sivuilla julkaistuista tutkimuksista.

Ei ole vaikeaa arvata, että samaan aikaan kun miljoonat amerikkalaiset vaativat yhä tiukempaa kasvatusta, arvomaailmaa ja moraalia niin vanhemmilta kuin viranomaisiltakin, toiset vaativat samaa taktiikkaa kuin Euroopassakin. Kouluihin ja koteihin halutaan ehkäisyvalistusta, avoimuutta ja realismia.

Jamie Lynn Spearsin raskaus nosti entistä enemmän pinnalle Yhdysvaltojen sisäisen taistelun, jota on - osuvasti - kutsuttu sodaksi seksiä vastaan. Se sota on tuttu ase niin demokraattien kuin republikaanienkin presidenttikisassa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen uutistuottaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.