Stephen Elop voi Nokian kääntää

Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop esiintyi erittäin hyvin yhtiökokouksessa toukokuun alussa. Mies oli valmistautunut huolellisesti ja sai minutkin hieman enemmän vakuuttuneeksi, että Nokia saatta vielä nousta kanveesista. Nokian kehittelemän uuden käyttöjärjestelmän Meegon vaikeudet ovat ehkä olleet suuremmat kuin aiemmin on annettu ymmärtää. Nokialla ei ehkä ollut muita vaihtoehtoja kuin hypätä Microsoftin rattaille. Jos Nokia olisi ottanut käyttöön Googlen tahdittaman Androidin, olisi Nokiasta tullut pelkkä puhelinten halpavalmistaja. Se tosin on uhkana vieläkin.

Vieläkään en Nokian osaketta ostaisi. On tärkeää ensin nähdä, että uusien puhelinten toimitukset alkavat hyvin ja takkuilematta. Ja mikä tärkeintä, niiden pitää saada hyvät arviot mediassa ja myydä hyvin.

TERÄSYHTIÖ Outokummun osake pomppasi rajusti, kun saksalainen ThyssenKrupp ilmoitti luopuvansa ruostumattoman teräksen yksiköstään. Sen osake nousi lähes kymmenen prosenttia. Sijoittajien ilo johtui siitä, rakennejärjestelyjen myötä tehtaita varmasti tullaan panemaan kiinni.

Outokummun leipälajilla ei ole mennyt hyvin, sillä ruostumatonta terästä tehdään Euroopassa liikaa. Outokummun tuoreella toimitusjohtajalla Mika Seitovirralla voi olla kiireisiä työpäiviä yrityskauppoja suunnittelevien investointipankkiirien kanssa lounastellessa. Tornion terästehtaalla en usko olevan hätää, sillä se on teknisesti erittäin hyvässä kunnossa.

RAAKA-AINEIDEN hinnat ovat laskeneet selvästi toukokuun aikana. Öljyn hinta kääntyi selvään laskuun Osama bin Ladenin kuoleman jälkeen. Hopean hinta romahti 30 prosenttia, kun New Yorkin raaka-ainepörssi nosti hopeafutuureiden kaupankäyntihintoja. Samaan aikaan nousi huhuja kuningasspekulantin George Soroksen kulta- ja hopeamyynneistä. Hopean hinta oli lähes tuplaantunut muutamassa kuukaudessa, mutta nyt tuli nopea takapakki.

Kullankin hinta halpeni, sillä Portugalista ja Kreikasta on löytynyt muutama tonni kultaa pölyttymästä keskuspankkiensa peräholveista. Vaatimukset niiden myymisestä kasvavat kesän tullen. Antaisitko sinä kolikon kultaharkon päällä istuvalle kerjäläiselle, kuuluu vinoileva kysymys.

Jotkut alkoivat jo puhua arvometallien nousuputken taittumisesta. Piensijoittajille on viime aikoina myyty paljon hyödykerahastoja ja indeksituotteita, joiden tuotto matkii raaka-aineiden hintamuutoksia. Toivottavasti käy hyvin.

YHTIÖT VÄHENEVÄT pörssissä, sillä niitä lunastellaan melkein viikoittain. Ohjelmistoyhtiö Teklan lähtö on viimeisin valtaus. Markkinoilla aprikoidaan kovasti, minkä yhtiön osakekurssi pompsahtaa seuraavaksi reilusti pörssinoteerausta korkeamman lunastustarjouksen vuoksi.

Jotta yhtiö kiinnostaisi valtaajia, sillä pitää olla ostajalle sopivat tuotteet tai palvelut. Nokian Renkaat on kestosuosikki, sillä se on Venäjällä vahva ja sen suurin omistaja Bridgestone saattaa haluta lisätä omistustaan. Nokiasta on myös tullut ostokandidaatti osakekurssin laskun myötä, mutta Microsoft-sopimus voi himoja hillitä.

Kirjoittaja on sijoittamisen ammattilainen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.