Stratosirkuksen viimeinen näytös

T ällä viikolla eräs kimeä ja nopeatempoinen aikakausi tuli päätökseen, kun power metal-yhtye Stratovariuksen Timo Tolkki ilmoitti, että nyt tämä pelleily saa riittää. Tolkki ajatteli ensin pitää suunsa supussa bändin hajoamisesta, mutta keksi sitten olevansa "faneille selityksen velkaa". Koko roska on luettavissa osoitteessa www.timotolkki.com.

Lyhykäisyydessään Tolkin sydän ei ollut bändissä enää mukana ja sama vaiva piinasi muitakin. No, kun sitä tekee jotakin 22 vuotta, niin toki siinä pieni leipääntymisen vaara alkaa piillä.

Tolkin papu alkoi pettää massiivisten Elements-levyjen jälkimainingissa. Rumpali Jörg Michael ja laulaja Timo Kotipelto lähtivät bändistä. Kotipellon tilalle kiinnitettiin Miss K:ksi esittäytynyt Katriina Wiiala. Pesti jäi koomisen lyhyeksi. Nykyisin neito laulaa Musta Joutsen -nimisessä yhtyeessä.

Vuoden 2004 Tolkki vietti aamutakissa värikkäitä pillereitä popsien. Maestron hermoromahdus ajoi bändin telakalle. Seuraavan vuonna bändi saatiin elvytettyä "alkuperäisessä" kokoonpanossa ja se pupelsi pihalle Stratovarius-nimisen tekeleen. Tolkki nimittää kiekkoa uransa huonoimmaksi.

Pian alkaneella kiertueella stratojen egot alkoivat hiertää toisiaan pahasti. Michael saapasteli keikoille Saxon-paidassa, jossa hän myös tuolloin soitti. Rumpuroudari sössötti ympäripäissään Tolkille, että Jörg lähtee bändistä kiertueen jälkeen, mutta ei ennen, koska on "bisnesmies".

Kotipeltoa taas risoi se, että ei saanut omia sävellyksiään läpi Timo "el Presidente" Tolkin ankaran seulan. Jälkimmäisen selitys asialle oli, että "sori, ei kolahda".

Siis: Stratovarius on kuollut ja kuopattu matalaan hautaan.

Kotipelto jatkaa oman bändinsä Tolkkina. Tolkki vaalii Stratovariuksen perintöä Revolution Reneissance -bändin nimellä. Työn alla on myös rockooppera Saana, jonka mies julkaisee syssymmällä Frontier Recordsin kautta.

Bändin viimeiseksi basistiksi jäänyt Lauri Porra julkaisu alkuvuodesta toisen soololevynsä All Children Have Superpowers ja bassottelee suurin piirtein joka toisessa helsinkiläisessä bändissä.

Stratovariuksen pitkäaikainen bassonsoittaja Jari Kainulainen soittaa tätä nykyä ruotsalaisessa progressiivista metallia tykittävässä Evergreyssa.

Kosketinsoittaja Jens Johanssonin cv on pitkä kuin Hynysen Jounin parta, joten töitä svedu-Jensille varmasti riittää. Tolkki kertoi Soundissa harkitsevansa Johanssonia RR:n koskettimiin.

Jörg "sakemanni" Michael kannuttelee nyttemmin saksalaisen metallibändi Headhunterin riveissä. Bändiltä on tulossa levy tähän tietoon kesäkuussa.

Vaikka Stratovariuksesta, Tolkista ja power metallista ei piittaisi hevonkaan vertaa, on yhtyeen merkittävyys suomalaisessa ja globaalissa metalliskenessä tunnustettava. Ja onhan bändi tarjonnut matkan varrella hyvät naurut. Otetaanpa tänä viikonloppuna sille!

Kirjoittaja on Baana-sivujen tuottaja ja musiikkikriitikko.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.