Stressittömän loman saa olemalla töissä

Jos minulla olisi kesäloma, mitä tekisin?

Ainakin mökkeilisin. Pikku puuhaa riittää mökillä nimittäin aina. Laiturin paikkausta, veneen maalausta, grillikatoksen kunnostusta, puuceen tyhjennystä, halkojen hakkausta ja kitkemistä.

Mökillä lämmittäisin rantasaunan joka ilta ja pulahtaisin jäätävän vilvoittavaan veteen.

Penkoisin järjestelmällisesti mökin kaikki salmiakkikätköt ja söisin löydökset.

Ajeluttaisin autossa viihtyvää mummoa torilta toiselle.

Kuuntelisin aamuisin lintujen laulukonserttia ja öisin susien ulvontaa. Seuraisin kuinka Tirppa Taliräkin poikaset opettelevat lentämään.

Ainakin matkustelisin. Kavereita asuu pitkin Suomen neitoa, joten jonkinlainen road trip pitäisi tehdä Rovaniemen kautta Tornioon ja Kemiin, sieltä Lappeenrantaan, Tampereelle, Turkuun ja Helsinkiin.

Ja kun Suomen rajat tulisivat vastaan, lähtisin Brittein saarille. Au pair -perhettä en ole nähnyt kymmeniin vuosiin.

Lontoon jälkeen suuntaisin Pariisiin, New Yorkiin, Budapestiin, Roomaan, Pekingiin, Firenzeen, Honoluluun, Istanbuliin...

Lukisin. Sata kirjaa, jotka pitäisi lukea ennen kuolemaa -listalta aloittaisin Mika Waltarin Sinuhe Egyptiläisestä, jatkaisin J.R.R. Tolkienin Taru sormusten herrasta William Goldingin Kärpästen herraan. Sitten Leo Tolstoin Anna Karenina, Mauri Kunnaksen Koiramäen talossa, Johanna Sinisalon Ennen päivänvaloa ei voi ja Laura Ingalls Wilderin Pieni talo preerialla.

Katsoisin ainakin 26 elokuvaa niin, että jokainen leffa alkaa eri aakkosten kirjaimilla välillä A–Z. Tuijottaisin Orange Is The New Black -sarjan sekä House of Cards -sarjan kaikki kaudet. Katsoisin Breaking Badin, Dexterin ja The Wiren uudestaan.

Aloittaisin treenaamisen maratonille. Juoksisin kymmeniä, satoja, tuhansia, satoja tuhansia kilometrejä.

Opettelisin leipomaan macaroneja, Schwarzwaldin suklaakakkua, kiinalaisia minikakkuja ja eclair-leivoksia.

Kalastaisin, sienestäisin, marjastaisin ja mehustaisin. Täyttäisin sukulaisten ja tuntemattomienkin kylmäkaapit ja pakkaset.

Hoitaisin ainakin lapsia. Syöttäisin, röyhtäyttäisin, vaihtaisin vaipat, nukuttaisin. Pikkuveljen identtiset kaksoset ovat jo päässeet kotiin ja tytöissä riittäisi tuplasti töitä. Lisäksi kiertäisin kahden jo koulussa olevan kummityttöni kanssa huvipuistojen hurjimmissa laitteissa.

En istuisi hetkeäkään paikoillani, vaan ajaisin läheiset ja sukulaiset raivon partaalle vailla järkeä olevalla touhotuksella. En edes nukkuisi.

Kesäloman have to do -lista näyttäisi siis jokseenkin tältä.

Todennäköisesti stressittömämpää on kuitenkin vain tehdä kaikki kesät töitä. Sillä kuten erään päällikön lentävä lause kuuluu: Työnteko on mukavaa, mutta kesätyö se vasta mukavaa onkin!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.