Sukuelinten silpomistraditiota ylläpitävät naiset itse

Egyptin terveysministeriön vuonna 2015 julkaiseman tutkimuksen mukaan noin 90 prosenttia egyptiläisistä 15–49-vuotiaista naisista on kokenut sukuelinten silpomisoperaation. Edellinen vastaava laaja tutkimus toteutettiin vuonna 2008, ja silloin luku oli 94.

Naisten sukuelinten silpominen on ollut Egyptissä laitonta vuodesta 2007 lähtien. Siitä huolimatta tapa elää sitkeänä ja häviää hitaasti. Egyptissä silpomisoperaatio tarkoittaa useimmiten klitoriksen kärjen tai klitoriksen poistamista.

Valtaosa maailman jopa 140 miljoonasta silvotusta naisesta on käynyt läpi juuri tämäntyyppisen operaation, mutta esimerkiksi Somaliassa on käytössä faraoniseksi kutsuttu malli, jossa poistetaan kaikki ulkoiset sukuelimet ja haava ommellaan kiinni.

Naisten sukuelinten silpominen yhdistetään usein islamiin, mutta tapa on voimakkaan patriarkaalisissa kulttuureissa paljon islamia vanhempi ja ainakin Egyptissä sitä harjoittavat myös kristityt.

Tavan taustalla on tarve kontrolloida naisten seksuaalisuutta ja taata siten naisten siveellisyys. Tapaa ylläpitävät ehkä hieman yllättäen äidit ja isoäidit, jotka ovat silpomisen vastaisten kampanjoiden ydinkohderyhmää.

Äidit ja isoäidit, jotka haluavat tyttärensä ja lapsenlapsensa käyvän läpi suku­elinten silpomisoperaation, aivan varmasti muistavat oman tuskansa operaation aikana ja jälkeen. Kyse ei ole pahuudesta vaan halusta suojella tyttöjä ja pyrkiä takaamaan heille paras mahdollinen elämä ja hyvä aviopuoliso. Monissa maissa ja kulttuureissa, joissa naisten sukuelinten silpominen on edelleen yleistä, silpominen saattaa olla edellytys hyvälle avioliitolle, koska silpomattoman naisen ajatellaan olevan kevytkenkäinen tai seksiseikkailuihin taipuvainen.

Egyptissä noin 40 prosenttia silpomisoperaatioista tehdään nukutuksessa yksityisklinikoilla. Perinteisesti operaation suorittaa itseoppinut kätilö, joskus myös miesparturi.

Egyptissä tapa elää sitkeämmässä maaseudulla kuin kaupungissa. Yleensä tapa on yleisempi köyhien ja kouluttamattomien kuin varakkaampien ja koulutettujen keskuudessa.

Egyptissä valtio, kansalaisjärjestöt ja uskonnolliset auktoriteetitkin ovat kampanjoineet tyttöjen suku­elinten silpomista vastaan jo vuosikymmeniä. Muslimiveljeskunnan lyhyt, kesällä 2013 päättynyt valtakausi oli valitettava takaisku saavutetuille tavoitteille.

Vaikka tapa ei perustu islamiin, tulkitsee osa islaminoppineista islamin perimätietoa tavan puolesta. Muslimiveljeskunnan vaalikampanjan osana olivat ilmaista lääkärinhoitoa antavat klinikat ja maaseudulla kiertävät saattueet, jotka tekivät myös ilmaisia sukuelinten silpomisoperaatioita – siitäkin huolimatta, että operaatio on Egyptin lain mukaan yksiselitteisesti laiton.

Syytteitä on toistaiseksi nostettu hyvin vähän, mikä on kuin yhteisön hiljainen hyväksyntä haitallisen tavan jatkamiselle. Tapa tuskin häviää Egyptistä edes parissa sukupolvessa, koska hyvä koulutus ja varakkuus ovat Egyptissä hyvin harvojen ulottuvilla.

Kirjoittaja on Kairossa asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.