Sunnuntain saarna nettihaukkujille

Kyllä ärsytti.

Olin päivällä tehnyt puhelinhaastattelun suhteellisen kepeästä, harmittomasta aiheesta. Haastattelin juttuun ns. tavan työläistä, jolla ei asemansa puolesta olisi ollut mitään ”pakkoa” suostua koko juttuun. Virkamiehet ja päättäjät ynnä muut asiantuntijat ovat sitten asia erikseen.

Muutama minuutti sen jälkeen kun humoristinen juttu oli julki, palstoilla alkoi tapahtua. Monen eri keskustelijan suulla työntekijä lytättiin ja hänen ammattitaitoaan epäiltiin, vaikka jutun aihe oli työvälineiden (suom. tietsikan) sekoboltsaaminen. Samoin epäiltiin kaikkien niiden ammattiryhmien ammattitaitoa, jotka mahdollisesti voivat liittyä tapaukseen.

Harmitti niin rutosti, eikä kerta ollut ensimmäinen.

Mikä on se syy, että jokainen joka nykypäivänä suostuu tai haluaa johonkin juttuun haastateltavaksi, lynkataan keskustelupalstoilla jostakin näkökulmasta. Hänessä on joku vika. Joku muu ainakin tekisi paremmin.

Haukkukommentteja heittävien olisi hyvä muistaa, että ilman haastateltavia ei olisi myöskään hyviä juttuja. Ei lehdissä, telkkarissa eikä netissä. Monesti mediatavara on vielä ilmaiseksi saatavilla. Silti sisällöistä kettuillaan ja yksittäisiä ihmisiä tökitään eri puolilta, vaikka ei tiedettäisi tapauksesta yhtään mitään. Hyvä keskustelu ottaa tietysti esiin uusia näkökulmia, mutta sellainen haastateltava, joka ei ole periaatteessa tilivelvollinen kenellekään, ei ansaitse osakseen armotonta asian vierestä vinoilua. Varsinkaan sellainen, joka ei ole tehnyt toiselle pahaa ja jos on ylipäätään jotain tehnyt, ei aiheuta meille muille hankaluuksia tai rahanmenoa.

Jotenkin tuntuu unohtuneen, että tavan kansalaista ei pitäisi arvioida samalla tavalla kuin arvioimme esimerkiksi vallanpitäjää tai julkkista. Silläkin sektorilla keitto kiehuu yli nykyään niin usein, että soppa muuttuu koko ajan etovammaksi. Onneksi on muunlaisiakin keskustelijoita, ja silloin keskustelukeitosta on suuri nautinto ryystää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.