Suomalainen maastohiihto menee tällä viikolla taas yhden myllyn läpi

Vuoden 2001 kevään surullisen kuuluisista Lahden MM-hiihdoista lähtien tavalla tai toisella koko ajan myrskyn silmässä ollut suomalainen hiihtourheilu menee tällä viikolla taas yhden myllyn läpi.

Alkunsa koko farssi sai jo kolme vuotta ennen Lahden kisoja.

Keskiviikkona nimittäin valmistuu syyteharkinta vanhaa STT:n dopinguutisointia koskevasta asiasta.

Siinä Keski-Suomen kihlakunnansyyttäjä Mikko Jaatinen tekee päätöksen, nostaako hän syytteitä siitä, valehtelivatko jotkut asianomistajan asemassa olleet henkilöt aikoinaan STT:n jutun yhteydessä.

Epäiltyinä ovat olleet kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström (kok.), entinen hiihtäjä Jari Räsänen, valmennuspuolen kaksikko Pekka Vähäsöyrinki, Antti Leppävuori sekä entiset toimitusjohtajat Esa Klinga ja Jari Piirainen.

Heidän osaltaan epäillyt rikokset koskevat törkeää petosta ja väärää ilmiantoa.

Tapahtumat saivat siis alkunsa jo paljon ennen Lahden MM-kilpailuja, joissa Jari Isometsä, Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä, Milla Jauho ja Virpi Kuitunen jäivät kiinni verenohennuslääke Hemohesin käytöstä.

Suomen Tietotoimisto uutisoi jo kolme vuotta aikaisemmin Jari Räsäsen ostaneen ja käyttäneen kasvuhormonia.

STT ei pystynyt todistamaan väitteitään, ja se tuomittiin oikeudessa maksamaan vahingonkorvauksia kunnialoukkauksesta Räsäselle ja useille hiihtoliiton edustajille.

Nyt yli kymmenen vuotta vanhaan asiaan haetaan lopullista totuutta.

Kuka tiesi, ja mitä?

Ainakin jonkinlainen selvyys asioihin saataneen, sillä aineistoa on lähes 8 800 sivua ja videokuulustelumateriaaliakin kuutisen tuntia.

Kuin tilauksesta tipahti sunnuntaina uutinen Hiihtoliiton taloudenpidossa tapahtuneista epäselvyyksistä.

Kroonista rahapulaa Lahden joukkokäryn jälkeen potenut liitto on heikkoina hetkinään lainannut Yleisradion uutisen mukaan rahaa 400 000 euroa Suomen hiihtourheilun kannatussäätiön kahdesta rahastosta.

Uutisoinnissaan Yle ampui tällä kertaa tykillä hyttystä, sillä lainatut rahat on maksettu takaisin, ja kaiken lisäksi lainaamisesta näyttää sovitun säätiön hallituksessa istuneiden urheilijajäsenten kanssa.

Tämä viikko on joka tapauksessa merkittävä suomalaisen hiihtourheilun kannalta. Mäkihyppy, yhdistetty ja alppilajit ovat jo irtautuneet ryvettyneestä Hiihtoliitosta omiksi lajiyhdistyksikseen.

Kovimman hinnan koko episodissa ovat toistaiseksi maksaneet STT:n oikeudenkäynnin jälkeen työpaikkansa menettäneet päätoimittaja Kari Väisänen ja toimittaja Johanna Aatsalo-Sallinen.

Jos asianomistajat ovat valehdelleet jutun yhteydessä, heidät on syytäkin saada leivättömän pöydän ääreen.

Mahdollisten syytteiden ja tuomioiden jälkeen olisi jo korkea aika päästä palaamaan normaaliin päiväjärjestykseen.

Hiihto on suomalaisille tärkeä laji ja vanhat rasitteet olisi jo saatava karistettua harteilta.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.