Suomalaiset, rakastakaa toisianne

Suomi on nykyisin täynnä kuplia. Omasta kuplasta katsottuna muiden kuplien sisällä köllöttelijät ovat vihollisia. Oikeammin pitäisi puhua nyrkkeilykehistä, joiden vastakkaisissa päädyissä tuijotellaan verenhimoisin katsein vastustajaa.

Kokoomus lanseerasi aikoinaan mainoslauseen, jonka mukaan vastakkainasettelun aika on ohi.

Se mitään ohi ole. Päinvastoin. Näin toraisena muurahaispesänä Suomi ei ole näyttäytynyt ikinä. Tämä maa on täynnä eripuraa, raivoa ja vihaa. Väärää mieltä olevat pitää hirttää heti, eikä vasta aamunkoitteessa. Omissa leireissä kihistään miekan tuppea rystyset valkoisina puristaen. Kommunikointi tarkoittaa omien mielipiteiden huutamista naama punaisena ilman toisten kuuntelemista.

Tältä tuntuu, jos maailmankuvansa rakentaa sen varaan, miten me suomalaiset viestimme internetissä.

Kielenkäyttö uutisten kommenteissa ja keskustelupalstoilla on raakaa ja vähä-älyistä. Umpimieliset barbaarit ovat ottaneet vallan. Olipa alkuperäinen aihe mikä tahansa, niin viimeistään muutaman viestin jälkeen digiajan cro-magnonit ovat toistensa – ja kaiken mikä liikkuu – kimpussa.

Uutissivustojen julkaisujen kommenttiketjut muuttuvat aiheesta riippumatta hetkessä henkisiksi paskakaivoiksi, joista löyhkää pelkkää pahaa mieltä.

Sitä se teettää, kun katajaisen kansan takapenkkiläisetkin ovat löytäneet väylän internetin ihmemaailmaan.

Nykymeno on toki kansanvallan näkökulmasta demokraattista: kuka tahansa pääsee laukomaan mitä tahansa.

Jos minulta kysyttäisiin, pitäisi internetliittymän saadakseen läpäistä älykkyystesti. Lisäksi kaikkiin päätelaitteisiin pitäisi rakentaa alkolukko. Siten suojeltaisiin kansalaisia itseltään.

Eipä silti, osaamme me viestiä vielä vanhanaikaisinkin välinein. Kotiteollisuus-yhtyeen verkkosivuillaan julkaisemassa tuoreessa kiertuepäiväkirjassa on valokuva kuuntelijapalautteesta, jonka bändi sai keikan jälkeen kassakuitille kirjoitettuna.

Tikkukirjaimin raapustettu viesti kuului kokonaisuudessaan näin:

Nynyselle

hellou!

Olin kattomas teitin keikkaa toista kertaa (pakotettuttana) ja voin sanoa suoraa et en tykkää yhtää teiän (musiikisti)

oikeest, rumf pali voisi opeitella vaikka uuden kompin joskus... hyi vittu ootte häpeeks tälle maalle ku ette o viel lopettan... isänmaalisin palvelus olis kyl jos lopettaisitten teiän yrjöttävän bändin t. Kotkan keisari

Vielä isänmaallisempi teko olisi, jos Kotkan keisari hyppäisi lähimmän ulkomaille matkaavan laivan kyytiin pelkkä menolippu taskussaan.

Suomalaiset! Eiköhän sovita, että nyt aletaan olla ihmisiksi. Pidetään ne pahimmat möläytykset omana tietona ja yritetään ymmärtää ja kunnioittaa erilaisia mielipiteitä ja elämäntapoja. Otetaan johtotähdeksi pyrkimys sivistykseen ja avarakatseisuuteen. Sillä kuka muu suomalaista rakastaisi enemmän kuin toinen suomalainen?

Jos olette eri mieltä, niin tulen ja vedän turpaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.