Suomalaisten hiihtäjien todellinen iskukyky jäi arvoitukseksi

Tour de Ski piirsi suomalaisten hiihtäjien jaksamisesta varsin valjun kuvan. Heidän todellinen iskukykynsä Oslon MM-hiihtoja ajatellen jäi arvoitukseksi.

Miesten kolmoiskeskeytys oli ikävä, mutta loppujen lopuksi aika ymmärrertävä juttu.

Sami Jauhojärvi hyppäsi suunnitellusti sivuun jo ennen Tourin puoliväliä. Matti Heikkinen ja Ville Nousiainen sinnittelivät lähes loppuun saakka, kunnes väärin valitut tai voidellut sukset tökkäsivät.

Heikkinen olisi saattanut olla vahva kortti loppunousussa, mutta hänen oli turha lähteä tuhlaamaan voimiaan kuuden ja puolen minuutin takamatkalta.

Nythän se urheilijan vahvuus nähdään. Pitää muistaa se, mihin ollaan menossa, muistutti Heikkinen itselleen ja muille.

Heikkinen viittasi Oslon MM-hiihtoihin. Hänen tilanteessaan oli parempi säästää paukut sinne.

Kieltämättä tästä Tourista jäi meille suomalaisille välivuoden maku.

Virpi Kuitunen ja Aino-Kaisa Saarinen ehtivät aiempina talvina totuttaa siihen, että sinivalkoisia värejä saa jännittää kärkitaistelussa vielä viimeisenkin päivän tapponousussa.

Nyt Alpe Cermisia ylös tuskailleilla neljällä suomalaisella ei ollut toivoakaan nousta enää mitaleille.

Vuoden kuluttua ei ole enää välivuosi. Silloin kaikki panostavat nimenomaan Tour de Skihin. Se tulee olemaan kauden pääkilpailu, sillä MM-hiihtoja tai olympialaisia ei ensi vuonna hiihdetä.

Seuraavalla Tourilla nähdään varmasti myös Marit Björgen, joka olisi varmasti nytkin kyseenalaistanut Justyna Kowalczykin voiton.

Vielä toistaiseksi Tour de Ski häviää arvostuksessa MM-hiihdoille, mutta parille hiihtäjälle se taisi olla tämän vuoden pääelinkeino.

Uskomaton Dario Cologna kääräisi Tourilta lähes 150 000 euroa kymmenessä päivässä.

Sveitsiläinen palkittiin kokonaisvoitosta 150000 sveitsin frangilla. Lisäksi hän keräsi etapeilta ja Tourin johtajan bonuksiana eri etappien jälken lähes 50 000 frangia.

Huonosti ei mennyt Kowalczykilläkään. Puolalaisen tilille rapsahti lähes saman verran vaivan palkkaa kuin Colognan tilille, lähes 150 000 euroa.

Suuria rahoja. Ne lievittävät varmasti pettymystä, jos suksi ei Holmenkollenin MM-laduilla enää näin hyvin kulkisikaan.

Myös Krista Lähteenmäki sauvoi Tourilta elämänsä tilin. Nuoren urheilijan nousu parrasvaloihin palkittiin lähes 8 500 eurolla.

Vaikka palkinnosta pitää maksaa veroa, sillä kuitenkin kuittaa monen kuukauden vuokrat uudessa vuokrakämpässä Espoossa.

Lähteenmäki on loistava lisä suomalaisten naisurheilijoiden eliittiin. Hänessä on vielä hiomattoman timantin vilpittömyyttä ja suorapuheisuutta, mutta samalla kovatahtoisen ja määrätietoisen nuoren naisen voitontahtoa.

Harva nuori nainen halua nykyään ammattihiihtäjäksi. Partiota ja 4H-kerhotoimintaa harrastanut Lähteenmäki halusi sitä jo tyttösenä. Nyt ja ainakin seuraavat kymmenen vuotta hän on ammattihiihtäjä.

Sanokaa minun sanoneen, että Lähteenmäki tulee vielä joskus olemaan yksi Suomen Urheilugaalan päätähdistä.

Ei vielä tänä iltana, mutta muutaman vuoden sisällä.

Kirjoittaja on Kekisuomalaisen urheilutoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.