Suomalaisuus löytyy telkkarista

Mitä itsenäisyys merkitsee minulle? Näin juhlapäivänä tv-kriitikko näkee itsenäisyydelle lukuisia merkityksiä lähes jokaisessa tv-ohjelmassa.

Esimerkiksi päivän urheilutarjonta on mitä suomalaiskansallisinta. TV2:n urheilutarjonta sisältää tänään maastohiihtoa, ampumahiihtoa, yhdistettyä. MTV3 luottaa mäkihyppyyn ja ralliin. On mahdotonta kuvitella moista settiä minkään muun maan tv-päivässä. Vain meillä lajin tylsyys ja marginaalisuus ovat hyveitä.

Nelosen ohjelmistossa on Radio Rock Finlandia -konsertti. Itsenäisyys on myös lupa lisätä sana Finlandia mitä ihmeellisimpiin paikkoihin. Temppu on klisee ja vitsi vanha, mutta siitä viis. Finlandia on ja pysyy.

Ohjelmistosta löytyy monta kertaa sanat uutiset ja sää. Uutisten katsominen on suomalaisen kansalaisvelvollisuus siinä missä saunassa käyminen ja ruotsalaisten homottelu. Sää se vasta tärkeä asia onkin. Ennen säätä tulee yksi ainoa asia: mää.

Pelkkä sanojen Pikku Kakkonen kuuleminen nostaa kansallistunteen pintaan. Pikku Kakkosen tuntee koko kansa, ja huomattava osa siitä on kasvanutkin Pikku Kakkosen ääressä. Kakkosta kunnioitetaan vielä aikuisenakin niin, että sitä harvemmin lasketaan kaupungin kaduille, mutta ykkösen annetaan lorista ihan minne vaan.

Muumilaakson tarinoita on hyvä esimerkki suomalaisesta suvaitsevaisuudesta. Vähän aikaa sitten kuulimme, että vapaamielisen kirjailijan luoma Muumipeikko-hahmo on homo. Parempi uskoa, sillä tämän keksi ruotsalainen, ja luulisi heikäläisten tietävän.

Suomalaisten ja muumien lämpimästä suhteesta kertoo paljon sekin, että TV1:llä Martti Ahtisaari puhuu Suomesta omassa ohjelmassaan ja että sama kanava näyttää Tarja Halosen megabileet suorana lähetyksenä.

Subin Salaiset kansiot tuo mieleen supisuomalaisen Seppo Tiitisen listan, josta siihen liittyvästä kiinnostuksesta päätellen löytyy elämän tarkoitus, syöpärokotteen kaava ja William Shakespearen kadonnut näytelmä.

Epäluuloinen suhtautuminen poliitikkoihin on mitä suomalaisinta käytöstä, kuten on myös aivan liian suuri luottamus poliitikkoja kohtaan.

TV1:n Kotikatu on hyvä muistutus siitä, että lähes jokaisella suomalaisella on oma kotikatu, mistä saamme olla kiitollisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.