Suomella ei olisi mitään jakoja näissä kisoissa

Suomen jalkapallomaajoukkueen toiveet päästä arvokisoihin lepäävät aina vain vahvemmin siinä, että EM-lopputurnauksen joukkueiden määrää kasvatetaan.

MM-kisoihin Euroopan kovista lohkoista Suomella ei ole mitään asiaa.

Suomen maajoukkue ei ole huono, mutta kyllä se kaukana kansainvälisestä huipusta on.

Fyysisesti joukkueemme kestää vertailun, mutta taidossa olemme pudonneet kärryiltä. Tai oikeammin emme koskaan ole päässeet taidossa huipputasolle.

MM-KISOISSA on kolme Suomea heikommin rankattua joukkuetta, mutta Huuhkajat olisi varmasti ahtaalla myös Pohjois-Korean, Etelä-Afrikan ja Uusi-Seelannin kanssa.

Olen aina nauttinut näyttävästä jalkapallosta, mutta viimeistään nämä kisat ovat tehneet selväksi, että sillä tavalla Suomi ei voi menestyä. Roy Hodgson näki sen heti ja pisti Suomen puolustamaan, kun näki, ettei eväitä kunnon hyökkäyspeliin ole.

Nyt Stuart Baxter on yrittänyt istuttaa joukkueelle hyökkäysvoittoisempaa pelitapaa ja sillä tavalla emme valitettavasti arvokisoihin pääse.

ETELÄ-AFRIKAN MM-kisojen alkupelejä väitettiin tylsiksi, mutta niissäkin peleissä nähtiin huikeaa taituruutta. Parhaiten jäi mieleen, kun Argentiinan Lionel Messi otti Nigeriaa vastaan pitkän pallon haltuun päällä ja jatkoi peliä muina miehinä. Päällä haltuun ottaminen ei onnistu ihan keneltä tahansa.

Suomessa kansainvälisesti arvostettavan taidon huipputason on saavuttanut vain Jari Litmanen. Miksiköhän näin?

En syytä suoraan Kaikki pelaa -systeemiä tai seurojen halua menestyä joukkueina jo H-juniori-iässä, mutta ne ovat isoja ongelmia.

Tasapäistäminen ei tuota hyvää tulosta joka asiassa. Jalkapallojärjestelmässämme mennään heikoimpien ehdoilla, jolloin parhaat eivät kehity. Suomalainen valmennusjärjestelmä olisi todennäköisesti tuhonnut Lionel Messinkin.

Argentiina on hyvä esimerkki siitä, että huippujoukkue koostuu hyvistä yksilöistä. Huipputaitureiden Espanja näytti myös, että avauspelin tappio Sveitsille oli tapaturma.

Aikuisten joukkueiden treeneissä ei enää taitoa nosteta, mutta muuten joukkue voidaan hioa yhtenäiseksi ja fysiikkakin on helppo laittaa kuntoon.

Suomen huippu-urheilua ollaan laittamassa uuteen kuosiin. Toivottavasti myös jalkapallon valmennusjärjestelmä laitetaan sellaiseen remonttiin, jossa korostetaan yksilöllisyyttä.

Ilman sitä meidän on turha haaveilla arvokisoihin pääsystä.

Olisihan nämä kisat aika toisenlaiset seurata, jos paikalla olisi Suomen taitava ja pystyvä joukkue.

Kirjoittaja on Savon Sanomien urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.