Suomen kaunein kehittyy

Siitä on kohta neljännesvuosisata, kun muutin Viitasaarelta Jyväskylään työn perässä, kuten niin moni muukin. Mistä olen siis kotoisin? Viitasaarelta, näin edelleen useimmiten vastaan.

Olen kotipaikkakunnastani aidosti ylpeä. Vaikka väkiluku on vähentynyt muuttoni jälkeen jopa parilla tuhannella asukkaalla, Viitasaari ei ole taantunut. Se on monilla mittareilla kehittyvä ja vireä pikkukaupunki.

Viitasaaren elinvoima näkyy ennen kaikkea kehittyvässä kaupunkikeskustassa. Kyläkunnat ovat hiljentyneet, joskin moni niistä herää kesällä eloon mökkiläisten paratiisina.

MIKÄ ON muuttunut 25 vuodessa? Viitasaaren keskustaan on tullut uusia liikkeitä, kuten erinomainen lähiruuan kauppa Nestori. Kiitettävän moni vanha yritys on pysynyt pystyssä ja jopa kehittänyt palvelujaan.

Keskustan liikennejärjestelyt ovat muuttuneet hurjasti. En ole kotiutunut lukuisiin kiertoliittymiin.

Itse asiassa en ole tottunut edes siihen, että Viitasaari on kaupunki. Edelleen käyn kylällä. Se ei ole yhä kaupunkimaisemmaksi muuttuvan entisen kirkonkylän vähättelyä, vaan osoitus nuoruuden mielen maisemista kumpuavasta läheisyydestä, jota kai kotiseuturakkaudeksi kutsutaan.

Jokaviikkoinen kirje kotiseudulta, paikallislehti Viitasaaren Seutu, esitteli toissapäivänä ydinkeskustan uusia kaavoitussuunnitelmia. Tavoitteena on tiiviimpi ja kaupunkimaisempi keskusta. Matalat liiketalot korvattaisiin korkeammilla rakennuksilla.

Suunta on ihan oikea, kunhan torin ympärystä ei rakenneta niin tukkoon, että kauniit järvinäkymät jäävät vain ylimpien kerrosten asukkaiden iloksi. Maakuntajärveksi juuri nimetty Keitele on olennainen osa Viitasaaren luonnonkauneutta.

MISTÄ Viitasaari yleisesti tunnetaan? Hännilänsalmen sillan ja kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen lisäksi olen huomannut yllättävän monen yhdistävän Viitasaareen Musiikin ajan, vaikka ei olisi koskaan omakohtaisesti Suomen kenties kansainvälisimmän musiikkifestivaalin tunnelmaa kohdannutkaan. Vanhempi polvi muistaa Juhani Ahon Huopanankoski-yhteydet ja Porthanin.

Viitasaari on ollut ja on edelleen vahvasti kulttuuripitäjä. Esimerkiksi reilun viikon kuluttua olen menossa paikallisen naiskuoro Viklan 30-vuotisjuhlakonserttiin, jossa kuullaan peräti kaksi maailman kantaesitystä - viitasaarelaiselta säveltäjältä Riitta Kotisaralta.

Viitasaaren tulevaisuuden avainasioita ovat muuttotappion pysäyttäminen ja pohjoisen Keski-Suomen kehittäminen yhdessä naapurikuntien kanssa. Jos Suomesta kehittyy suurkuntien maa, Viitasaari voi olla yhtä työssäkäyntialuetta Jyväskylän kanssa.

Pääkaupunkiseudulla reilun tunnin työmatkat suuntaansa ovat monelle arkipäivää. Viitasaareltakin muutamat käyvät työssä Jyväskylässä, muiden muassa lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula. Viitasaari voisi houkuttaa asuinpaikkana erityisesti etätyötä tekeviä asiantuntijoita, mikäli palvelut pysyvät edes nykytasolla.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen varapäätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.