Suomen maabrändi on niin kaunis

Yksi maabrändimme olennaisista tekijöistä on kylässä kursailu. Vaikka isäntäväki on selkä vääränä kokannut pötyä pöytään, niin vieraat valittelevat, että "voi kun me just syötiin ennen kuin lähdettiin". Sama ei jostakin syystä päde alkoholiin. En ole koskaan kuullut pariskunnan sanovan kyläpaikassa, että "kyllä me muuten otettaisiin viinilasilliset, mutta kun me just vedettiin älyttömät kännit".

Kiinassa kiillotettiin maan julkisuuskuvaa avaruuskävelyllä. Kiinan lippua tyhjiössä heiluttanut taikonautti oli tutussa ympäristössä, sillä avaruudessa on saman verran happea kuin Pekingissä aamuruuhkan aikaan.

Kiinan naapurissa Japanissa liikenneministeri Nariaki Nakayama erosi tehtävästään viime sunnuntaina. Nakayama oli ministerinä neljä päivää. Tänä aikana hän uhkasi tuhota Japanin opettajien ammattiliiton, pilkkasi Hokkaidon uhanalaista ainu-kansaa ja piti typeränä joidenkin maanviljelijöiden valitusta siitä, että keskelle heidän peltojaan oltiin suunnittelemassa lentokenttää.

Suomalaiset eivät tuoreen tutkimuksen mukaan tunne politiikkaa kovinkaan hyvin. Enemmistön tavoin minäkin tiedän, kuka on Suomen pääministeri. En tosin aina Matti Vanhasen lausuntoja lukiessani ole varma, tietääkö hän itse sitä.

Amerikassa varapresidenttiehdokas Sarah Palin möläytti uskovansa, että dinosaurukset ja ihmiset elivät maan päällä samaan aikaan. Useimmat muut uskovat, että dinot kuolivat sukupuuttoon yli 60 miljoonaa vuotta sitten. Tosin Palinin teoria selittäisi sen, ketkä aikanaan äänestivät hänet kuvernööriksi.

Valta saattaa sairastuttaa käyttäjänsä. Tämä on havaittu myös Suomen eri sairaanhoitopiireissä, joissa arjesta irronneet johtajat vaativat alaisiltaan resurssien leikkauksia, joita ei opeteta missään lääketieteen oppikirjassa. Ehkä sairaalavuoteen laidalla raksuttaa tulevaisuudessa taksamittari, joka kertoo, paljonko hoitoaikaa potilaalla on jäljellä.

Kuuban ex-presidentti Fidel Castrosta näytetään nykyisin pelkkää pari vuotta vanhaa tv-kuvaa, missä hän lenkkeilee sairaalan käytävillä. Tämä on kuin Neuvostoliitossa, missä uutinen maan johtajan flunssasta merkitsi sitä, että häntä oltiin jo hyvää vauhtia palsamoimassa.

Suomessa pankit ovat suunnitelleet nostavansa lainakorkoja tästä velalliselle mitään kertomatta. Ferrari-talli teki viime viikonloppuna saman Felipe Massalle, kun mekaanikot jättivät varikolla bensaletkun kiinni hänen autoonsa ja sanoivat, että anna palaa. Ilmakuvasta tilanne näytti siltä, että Massan auto olisi törmännyt valtavaan elefanttiin.

Vanhassa vitsissä suomalainen miettii eläintarhassa norsua tuijottaessaan, että mitähän tuokin elikko minusta ajattelee. Alexander Stubbin perustama Suomen maakuvaa miettivä työryhmä tekee samaa sillä erotuksella, että Stubbin vitsikirjan kustannukset menevät veronmaksajien piikkiin. Tosin olisin minä vielä viime viikolla hymyillyt sillekin, jos joku olisi sutkauttanut, että viikon päästä Kankaan paperitehdas on muuten afrikkalaisten omistuksessa.

Kirjoittaja on toimittaja, politiikan tutkija ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.