Suomen oma kiitospäivä

YK:n yleiskokous julisti vuonna 1985 joulukuun 5. päivän kansainväliseksi vapaaehtoistoiminnan päiväksi. Suomessa tätä Vapaaehtoisten päivää on monena vuonna vietetty päivä, pari ennakkoon. Niin nytkin: Vapaaehtoisten päivä on tänään.

Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta vapaaehtoistoiminnan tärkeydestä ja saada ihmisiä tarjoutumaan entistä enemmän vapaaehtoisiksi. Tekemätöntä vapaaehtoistyötä onkin loputtomasti, vaikka jo nyt lähes puolet suomalaisista toimii vapaaehtoisena.

Moni vapaaehtoishomma ja tekijä etsivät kuitenkin vielä toisiaan, sillä tutkimusten mukaan neljä viidestä suomalaisesta on kiinnostunut vapaaehtoistyöstä. Järjestöille, yhteisöille ja muille aktiivisille toimijoille tämä tieto on selvä viesti siitä, että ihmisiä kannattaa pyytää nykyistä rohkeammin mukaan vapaaehtoistyöhön!

Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa vietettiin pidennettyä vapaata kiitospäivän juhlien merkeissä. Päivän vietto juontaa juurensa vuoden 1620 marraskuuhun, jolloin Mayflower-laivan tuomat englantilaiset puritaanit nousivat maihin Amerikan itärannikolla. Tulokkaat eivät olisi selvinneet talven yli ilman Wampanoag-intiaanien ruoka-apua. Tästä kiitollisuudesta syntyi kalkkuna-juhla-aterian perinne.

Vapaaehtoisten päivä voisi hyvin olla suomalaisten ikioma kiitospäivä, sillä kiitos on usein paras ja ainoa vapaaehtoistoimijan palkka. Vaikka ihminen kokisi jo toiminnan itsessään henkisesti palkitsevaksi, ei haitaksi olisi, jos me kanssaihmisetkin useammin huomaisimme kiittää ympärillämme toimivia vapaaehtoisia.

Kissa kiitoksella elää -sanonnalla lienee haluttu vähätellä kiitoksen merkitystä, ihan suotta. Kiitos on moottori, joka pistäisi monen vapaaehtoisen toimimaan entistäkin iloisemmin mielin.

Helpoimmin ilman kiitosta jäänevät ne vapaaehtoiset, jotka tekevät näkymätöntä taustatyötä esimerkiksi urheiluseuroissa. Olenko itsekään muistanut kiittää esimerkiksi Tikkakosken Voimistelu- ja Liikuntaseura TiVoLin johtokuntaa siitä, että jumppatarjonta vuosi vuodelta paranee – ilman hinnankorotuksia! Enää ei puutu kuin omaa aikaa käyttää koko tarjonta hyödyksi. Siis iso kiitos!

Tänään palkitaan Vuoden vapaaehtoinen Vapaaehtoistoiminnan messuilla Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä. Kymmenestä finalistista yksi on korpilahtelainen puuhanainen Paula Määttä, muun muassa Lukumummi- ja Lähiapu-toimintojen kehittäjä.

Määttä on ehdolla myös Vuoden keskisuomalaiseksi. Keskisuomalaisen jo neljättä kertaa järjestämän kilpailun finalistien joukossa on nyt erityisen paljon vapaaehtoistoimijoita eri puolilta Keski-Suomea. Pelastuskoiraharrastaja Maarit Rokkamäki on ehdolla jo toistamiseen.

Suolahdesta on nostettu esille eläkeläinen Olavi Stolt, joka kerää viikonloppuöisin pulloja ja lahjoittaa keräystulot syöpälasten hyväksi. Keuruulta on ehdolla hiihtokisojen uuttera talkoomies Veikko Ahonen.

Saarijärveläinen ehdokas Marja Korhonen on osoittanut, että hyväntekeväisyyskin on ennen muuta tahdon asia. Puhe- ja liikuntakykynsä menettänyt Marja järjesti kotikaupungissaan syksyllä hyväntekeväisyyskonsertin lastensairaalalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.