Suomen talvi ajaa kerjäläiset jälleen etelään

Kesä toi kerjäläiset tänäkin vuonna myös Jyväskylään. Todennäköisesti Romaniasta lähtöisin olevat romanit pyysivät rahaa ja myivät tai tyrkyttivät kukkia kesäkuukausina Kauppakadulla ja muualla ydinkeskustassa.

Jyväskylä ei ollut ainoa kaupunki, missä Romanian romaneista tehtiin havaintoja. Ainakin Helsingissä ja Tampereella kerjäläiset olivat osa katukuvaa.

Tampereella Aamulehti uutisoi näyttävästi jupakasta, joka aiheutui, kun joukko romaneja majoittui puistopusikoihin ja poliisin häädöstä huolimatta palasi useaan otteeseen kotipesäänsä. Loppujen lopuksi tiheä pusikko raivattiin matalaksi ja suojapaikka tuhottiin.

KERJÄÄMINEN EI ole helppo elinkeino, mutta elinkeino kumminkin. Suomeen saapuneet romanit tulivat tänne nimenomaan kerjäämään, ani harva töitä etsimään.

Esimerkiksi Jyväskylän työvoimatoimistosta ei yksikään ole käynyt kyselemässä työpaikkaa. EU-jäsenmaa Romaniasta saa tulla nykyisin Suomeen vapaasti, ja töitä saa hakea omatoimisesti kolme kuukautta. Sen jälkeen pitäisi palata kotiin, mutta kun passeja ei rajoilla enää leimata, viranomaiset eivät tiedä, miten pitkään Suomessa on aikaa viivähtänyt. Valvontaa ei varsinaisesti ole.

Jos ihan tosissaan haluaisi hakea töitä, pitäisi yrittää virallisesti rekisteröityä työvoimatoimistoon työnhakijaksi. Se on kuitenkin vain harvoille romanialaisista tosiasiassa mahdollista.

Työnhakijoita Romaniasta silti riittää. Viime tammikuussa ilmestyi Turkuun rahattomia ja kielitaidottomia Romanian romaneja, jotka olivat lähteneet matkaan maan tiedotusvälineissä olleiden uutisten perässä. Niiden mukaan Suomessa on hyvät palkat ja runsaasti avoimia työpaikkoja. Totuus oli heille toisenlainen.

ROMANIKERJÄLÄISTEN päiväansiot ovat jääneet kymmeneen euroon, Helsingin Sanomat on arvioinut. Se ei ole paljon, kun vertaa suomalaisten keskiansioihin. Jos ansaitsisi puhtaana käteen kuukaudessa vaikkapa 1 700 euroa, se olisi päivää kohden vajaat 60 euroa.

Mutta isot eivät ole ansiot Romaniassakaan, varsinkaan työttömillä. Työttömyyskorvaus on vain 20 euroa kuukaudessa, ovat Suomeen saapuneet romanit kertoneet. Vaikka virallinen työttömyys on Romaniassa seitsemän prosentin tietämissä, maan kahden miljoonaan romanin keskuudessa se on huomattavasti yleisempää. Heille kerjääminen Suomessa lyö leiville.

Vielä enemmän saisi kasaan Norjassa. Siellä on raportoitu romanialaismiehen yltäneen jopa 126 euron päivätuloon. Norjassa kerjäämisestä on tullut jonkinmoinen ongelma kerjäämisen vapauduttua kaksi vuotta sitten. Oslossa on laskettu olevan kerjäläisiä sata, ja ilmiö on aiheuttanut kuumaa keskustelua kunnallisvaalikampanjoissa ja rasistisia hyökkäyksiä. Tällaista ei toivoisi Suomeen.

SUOMESSA EI ole totuttu kerjäläisiin. Köyhäinhoidon edistyessä kerjäämisestä haluttiin eroon, ja vuonna 1936 säädettiin irtolaislaki, joka antoi viranomaisille mahdollisuuden puuttua myös kerjäämiseen. "Kerjääminen ja kaupustelu kielletty" julistivat kyltit kerrostaloissa vielä pitkälle 1900-luvun lopulle.

Vuonna 1987 laki kumottiin, ja sen seurauksena "nöyrä" kerjääminen on tosiasiassa ollut sallittua. Kerjäämisen kuviteltiin kadonneen Suomesta, mutta Romanian EU-jäsenyys toi kerjäläiset takaisin.

Sitä miettii kerjäläistä ohittaessaan, miten häneen pitäisi suhtautua? Pitäisikö heittää lantti vai tarjota peräti katto pään päälle? Kylmä ohittaminen tuntuu joka tapauksessa pahalta.

Suomessa on lähdetty siitä, että kaveria ei jätetä ja kerjäämistä on totuttu pitämään ihmisarvoa alentavana. Ketään ei ole haluttu pakottaa kadulle kerjäämään. Nyt asenteet saattavat muuttua. Me saatamme tottua ja turtua kerjäläisiin. Tällaistakaan ei toivosi tapahtuvaksi.

Taloustoimittajana voi lohduttautua sillä, että suomalaiset yritysjohtajat ovat lähteneet panemaan Romanian asioita kuntoon perustamalla maahan työtä tarjoavia tehtaita. Kunhan Romanian talous saadaan kukoistamaan, vähenee toivottavasti romanien tarve lähteä kerjuumatkoille maailmalle.

SUOMEN TALVI ajanee kerjäläiset jälleen kerran kotikonnuille. Suomi on kova maa kerjääjälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.