Suomenajokoira ei ole enää Suomen suosituin

Suomen Kennelliitto julkaisi vuoden alkajaisiksi rekisteröintitilastonsa. Vuoden 2010 suosituimman rodun, labradorinnoutajan, terveystilannetta ja taustaa on ennätetty käydä läpi jo moneen otteeseen reippaan viikon aikana. On pengottu luurankoja kaapista, niinhän julkkiksille tuppaa käymään. Ulkomuodon ja suosion viitoittama koirien jalostus on saanut viileää vettä niskaansa.

Toivotaan, että nämä keskustelut teroittavat osaltaan koiranhankintaa pohtivien ihmisten ja etenkin kasvattajien mielissä niitä tärkeitä seikkoja, jotka löytyvät jokaisen onnellisen koiran ja koiranomistajan arjesta.

Koiran terveyttä ja hyvää luonnetta ei voi liikaa painottaa jalostusvalinnoissa. Eikä myöskään eläimen tarpeista huolehtimisen tärkeyttä, perehtymistä ja hyvää sydäntä lemmikinomistajien valinnassa.

Tiettyjen rotujen suosio kertoo ihmisten toiveista ja tarpeista liittyen elämään lemmikin kanssa. Labradorinnoutajia rekisteröitiin viime vuonna liki 2 000 kappaletta. Rotu tunnetaan sosiaalisena ja ystävällisenä seura- ja perhekoirana. Se on myös monipuolinen ja energinen metsästys- ja käyttökoira.

ROTUKOIRIEN kokonaisrekisteröintimäärät vuoden aikana ovat 50 000:n paremmalla puolella. Ne ovat olleet siellä vuodesta 2007 lähtien. Todelliset koira- ja kissaharrastusluvut pysyvät salaisuutena, sillä monirotuisten ja maatiaisten tiedot eivät yllä näihin listauksiin.

Asia, joka tilastossa pisti silmään vielä labradorinnoutajan voittokulkua enemmän, oli kestosuosikin, suomenajokoiran, tipahtaminen pronssille näinä koiraharrastuksen huippuvuosina.

Kärkisija on kuulunut suomenajokoiralle lähes poikkeuksetta. Vuonna 1984 rekisteröitiin yli 5 000 suomenajokoiraa. Nyt rekisteröintiluku romahti ensimmäistä kertaa alle kahden tuhannen. 1 784 uutta suomenajokoiraa on vähän. Myös suomenpystykorva tippui viime vuoden aikana rekisteröintitilastossa sijalta 10 sijalle 21.

Mitä tarkkanenäisille kansallisaarteillemme on tapahtumassa? Tai metsästysharrastukselle?

Suomanpystykorvan ja suomenajokoiran suosion muutoksia on selitetty joskus riistakannan muutoksilla. Ainakin ajokoiran osalta kyseessä on pitkäaikainen laskeva kehitys. Antavatko metsäläiset nykypäivänä tilaa kaupunkilaiskoirille?

Näiden suomalaisten metsästyskoirarotujen osalta huomattavaa on ollut niiden suhteellisen hyvä terveystilanne ja fysiologinen rakenne suureen suosioon nähden. Uskallan väittää, että jalostuksessa vahvasti painottuneet käyttöominaisuudet ovat olleet arvokkaat terveyden ylläpitäjät rotujen suosion huippuvuosinakin.

Metsästyskaveri on parhaimmillaan, kun se liikkuu metsämaastossa ihmisystävänsä kanssa ja tekee töitä kuonollaan, hoksottimillaan ja jaloillaan. Siihen on myös näiden rotujen jalostus tähdännyt.

JOS KOIRA on ihmisen paras ystävä, niin olkoon kissa sitten paras kämppäkaveri. Kissaliiton rekisteröintitilastojen luvut ovat pienempiä kuin Kennelliiton, mutta myös kissaharrastus näyttää voivan paksusti.

Rotukissojen rekisteröinnit lisääntyivät edelliseen vuoteen verrattuna 16 prosenttia. Myös kissanäyttelyharrastus on voimissaan. Viime vuonna näyttelyihin osallistui noin 20 000 kissaa.

Suosituin kissarotu on parina viime vuonna ollut Amerikasta lähtöisin oleva ragdoll, joita rekisteröitiin viime vuonna liki 800 kappaletta. Suuri ja voimakas Maine coon -rotu piti pintansa kakkosena 533 rekisteröinnillä. Ragdoll ja maine coon on tuttu kaksikko aiemmistakin suosituimpien kissarotujen listauksista.Lemmikit-palsta ilmestyy joka toinen keskiviikko. Kysymyksiä ja ideoita voi lähettää osoitteeseen reetta.mikkola@keskisuomalainen.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.