Suomessa synkkää, monessa maassa synkempää

Suomen kokonaistuotannon ennustetaan nyt supistuvan ensi vuonna 0,5 prosentin verran. Sekin lienee kovin optimistinen lukema. Kun Saksan talouden alamäen pelätään ensi vuonna olevan 2-4 prosentin luokkaa, brittitalouden saman verran, Ruotsin talouden supistuvan reilun prosentin verran ja Venäjälläkin puhutaan nyt avoimesti taantumasta, siinä onkin Suomen viennin tärkeimmät kohdemaat lueteltu.

Akuutti kriisi maailmalla koskee edelleen mahtavaa autoteollisuutta. Yhdysvaltain senaatti kaatoi 14 miljardin taalan hätäapupaketin, jolla erityisesti GM ja Chrysler olisi autettu ensi vuoden puolelle. Kummaltakin loppuvat rahat pian, mutta Yhdysvaltain hallitus on luvannut hätäavun, jolla yhtiöt pääsisivät ainakin muutaman kuukauden eteenpäin, ja ongelma siirtyy uudelle hallitukselle.

General Motors on pohtinut myös hakeutumista amerikkalaisen konkurssilain mukaiseen yrityssaneeraukseen, jota Nobel-palkittu Joseph Stiglitz pitikin ainoana järkevänä pelastustoimena koko amerikkalaiselle autoteollisuudelle, koska vain sen kautta voidaan löytää elinkelpoinen uusi alku.

Epävarmuus kasvoi myös Euroopassa, missä GM:llä on autotehtaat Ruotsissa, Saksassa ja Espanjassa. Ruotsi päätti jo torstaina autoteollisuuden tukipaketista eli lainoista ja valtiontakauksista, jolla Volvon ja Saabin tehtaat on määrä pitää käynnissä ja modernisoida tuotantoa. Omistajaksi valtio ei lähde.

Volvon henkilöautotuotanto on itsenäisenä yhtiönä Fordin omistuksessa. Ford on kolmesta suuresta jenkkiyhtiöstä vähiten katastrofaalinen ja ilmoittikin jatkavansa toimintaansa ennallaan. Sen sijaan Saab on enää pelkkä GM:n tuotemerkki, kuten saksalainen Opelkin.

Yhtenä vaihtoehtona pidettiin GM Euroopan irrottautumista konkurssivalmiista konsernista. Neuvottelut valtiontuesta jatkuivat niin Saksassa kuin Espanjassakin, mutta omistajia tuskin niistäkään löytyy.

Niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa ensi vuoden ennustetaan olevan autokaupalle edelleen surkea.

EU:N HUIPPUKOKOUS päättyi ihan ajoissa perjantaina niin kutsutusti menestykseen. Se turvattiin niin että jokainen jäsenmaa sai energia- ja ilmastopakettiin lähes kaiken mitä pyysi. Vesitettykin paketti on silti paljon enemmän kuin missään muualla maailmassa. Tällä viikolla nähdään, muistaako sen asian myös europarlamentti päättäessään paketista. Siellä vihreillä lobbareilla on enemmän painoa kuin talouskriisin keskellä taistelevien valtionpäämiesten ryhmässä.

Irlannille luvattiin oma komissaari, jotta irlantilaiset ensi vuonna hyväksyisivät EU:n Lissabonin sopimuksen. Samalla oman komissaarinsa saavat pitää kaikki 27 jäsenmaata, jota komission toiminta tuskin tehostuu.

TÄLLÄ VIIKOLLA Yhdysvaltain keskuspankin odotetaan vähintään puolittavan ohjauskorkonsa 0,5 prosenttiin. Todellisuudessa kyseinen yliyön korko on jo vain hiuksenhienosti nollan yläpuolella.

Muu keskustelu siitä, miten ja kenen jenkkielvytystä on syytä jatkaa, käykin sitten mielenkiintoisena. Käykää vaikka Financial Timesin blogissa osoite: blogs.ft.com/wolfforum. Siellä ehdotetaan, että keskuspankki lähettäisi kansalaisille suoraan shekkejä sen sijaan, että alkaa vipata valtiolle elvytysrahaa.

Dollari heikkenee lujaa, eurolla saa jo lähes 10,7 Ruotsin kruunua, brittipunta on jo miltei yksi yhteen suhteessa euroon ja Venäjän keskuspankki devalvoi jatkuvasti asteittain ruplaansa. Jouluostokset kannattaisi siis tehdä muualta kuin Suomesta, mutta käydään silti lähikaupoissa.

Kirjoittaja on taloustoimittaja.Tiistai

USA:n keskuspankin korkopäätös. Tilastot: EU:n uusien autojen rekisteröinnit, kaupan ja liike-elämän palvelujen tilinpäätöstilasto 2007, liikenteen tilinpäätöstilasto 2007, majoitus- ja ravitsemistoiminnan tilinpäätöstilasto 2007, metsätilinpito 2006, rakentamisen tilinpäätöstilasto 2007, teollisuuden tilinpäätöstilasto 2007, työolotutkimus 2008, USA:n kuluttajahintaindeksi. Osingot: Vaahto Group osingon irtoaminen.

Keskiviikko

Norjan keskuspankin korkopäätös. Tilastot: Palkkasummakuvaajat, tuottajahintaindeksit, työssäkäynti 2006, euroalueen kuluttajahintaindeksi.

Torstai

Aktia Prime 4,50 laskee 4,00 prosenttiin. Suomen Terveystalon ylimääräinen yhtiökokous. Tilinpäätökset: Panostaja, Takoma, Viking Line. Tilastot: Energian hankinta, kulutus ja hinnat, henkilöstörahastot 2007, tietotekniikan käyttö yrityksissä 2008, tulonjaon kokonaistilasto 2007, väestön ennakkotilasto.

Perjantai

Japanin keskuspankin korkopäätös. Tilastot: Julkisyhteisöjen EMU-velka, rahoitustilinpito sekä tulot ja menot, rakennusluvat.

Maanantai

Cencorpin ylimääräinen yhtiökokous.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.