Suomi elävissä kuvissa

Vanhoja suomalaisia elokuvia restauroidaan vain vähän loogisista syistä. Se maksaa, ja suomenkielisten elokuvien markkinat ovat rajalliset. Toki restaurointi olisi tärkeää kulttuurityötä, mutta säästöt koskevat myös koko kulttuurikenttää.

Joten on ilahduttavaa, että Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI ja VLMedia julkaisivat juuri bluraylla neljä rakastettua klassikkoa. Kriitikot valitsivat jonkin aikaa sitten Komisario Palmun erehdyksen (1960) kaikkien aikojen parhaaksi suomalaiseksi elokuvaksi. Kulkurin valssi (1941) tarjoaa Suomi-nostalgiaa tyylipuhtaimmillaan sekä tietenkin Ansa Ikosen ja Tauno Palon.

Tyylikäs ja seksikäs talvinen fantasiadraama Valkoinen peura (1952) palkittiin aikoinaan Cannesissa. Mikko Niskasen debyyttiohjaus Pojat (1962) sisältää ikimuistoisen loppukohtauksen, jossa nuori Vesa-Matti Loiri tekee riipaisevan roolityön. Jokaisella levyllä on restauroidun elokuvan lisäksi myös muuta lisämateriaalia.

Jos haluat itsellesi tai joululahjaksi vanhaa kotimaista elokuvaa todella runsaasti, 9. joulukuuta ilmestyy kaikkien dvd-boksien äiti. Kokoelma sisältää kaikki Suomen Filmiteollisuuden 1930–1960-luvuilla tekemät elokuvat, joista 41:tä ei ole ennen edes julkaistu. 234 elokuvaa 232:lla dvd-levyllä 300 eurolla. Eli yhdelle elokuvalle hintaa tulee vain vähän yli euro. Siihen vielä kaveriksi 63:n dvd:n Fennada-boksi, niin katsominen ei ihan heti kesken lopu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.