Suomi tarvitsee lisää kykyjen kisoja

Ensin oli Idols, jossa oli nerokkaan omaperäinen idea: ihmiset lauloivat kilpaa, tuomarit tuomaroivat, paras voitti. Jatkoa seurasi. Keksittiin, että kilpaa voi myös tanssia. Jäätanssiversio ei tosin ole Suomeen vielä saapunut. Bisnes ja sirkus on nekin jo käytetty. Sitten joku keksi, että kilpailla voisi ihan mistä tahansa. Näin syntyi Talent.

Idolsin ja Talentin väliin jää paljon hyödyntämättömiä luonnonvaroja. Seuraavat ohjelmat pitäisi saada tuotantoon pikavauhtia.

Runo-Suomi sykkii: Kilpailijat esittävät lavalla itse tekemänsä runon niin tunteisiin vetoavasti kuin osaavat. Samalla saadaan runoteosten myynti nousuun, ja maa saa pari uutta runoilijajulkkista. Entiset ovatkin jo kuluneet loppuun.

- Paras lihasta. Suomen lihanleikkaajien reality-sarja. Kuka pistää kokonaisen sian paloiksi nopeimmin? Myös työn laatu ratkaisee. Entäpä kuka irrottaa naudanruhosta tyylikkäimmin pelkän sisäfileen? Mainoskatko olisi ruokamainoksia pullollaan, joten rahantuloa ei voi estää.

- Valehtelijoiden pubi. Pub-lavasteissa kuvattava tosi-tv-sarja, jossa etsitään parasta valehtelijaa. Kilpailijat istuvat pöydän ääressä ja yrittävät tehdä jutuillaan vaikutuksen toisiinsa. Ohjelma on tarkoitettu amatööreille, joten poliitikoilta on osanotto kielletty.

- Nyt kaduttaa. Yksinkertaista: Kilpailijat tuovat studioyleisön eteen oman puolisonsa ja kisailevat siitä, kuka on tehnyt huonoimman valinnan. Itseironiasta saa lisäpisteitä mutta pääasia on mahdollisimman törppö puoliso. Ai, että ei muka löytyisi osanottajia? Jos Big Brotheriinkin löytyy, löytyy varmasti tähänkin.

Vielä nämä: Projekti vihreä valo. Tuomaristossa ovat Markus Selin, Timo Koivusalo, Markku Pölönen ja joku Ylen edustaja. Kilpailijoiden tehtävä on esitellä tuomareille mahdollisimman vetävä elokuvaidea. Mikäli joku tarttuu täkyyn, kisailija pääsee tinkaamaan omasta palkkiostaan.

- Mutu-pohjalta. Suomen tv- ja elokuvakriitikoiden oma ohjelma. Ensin katsotaan filminpätkä. Tämän jälkeen jokainen arvostelija antaa siitä omat mahdollisimman näppärät ja osuvat kommenttinsa. Katsojat saavat nauraa, kun kriitikot puhuvat aivan ristiin. Yleisö äänestää voittajan. Minun on pakko jäävätä itseni, ikävä kyllä.

Jätän nämä ideat open source -hengessä kenen tahansa vapaaksi hyödynnettäviksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.