Supertähti, joka ei ole supertähti

Tasan eivät käy supertähtien onnenlahjat.

Yhdet saavat menestyksen tullessa kuuluisuutta, hypetystä, rahaa, kirkumista ja ihailevia katseita. Toiset taas ovat saman tason tähtiä, eikä heitä oikein huomaa kukaan.

Maanantaina juostiin miesten 3 000 metrin esteiden finaali. Sen voitti Ezekiel Kemboi. Neljä parasta tuli Keniasta. Kisa oli siten ohi. Koko Linnunpesäkin alkoi odottaa naisten satasen finaalia. Mediatilassa kukaan ei odotellut mestarin saapumista paikalle, vaikka edellisiltana koko medialauma möllötti noin tunnin paikoillaan odottaen Usain Boltin saapumista.

Kemboita ei odoteltu. Syytä olisi ollut.

Tämä herra Kemboi on aikamoinen juoksija. Kaksi olympiakultaa ja nyt neljä peräkkäistä maailmanmestaruutta. Eikä siinä vielä kaikki. Yhdellä tavalla laskettuna hän on kaikkien aikojen paras yleisurheilija. Hän on ensimmäinen, joka on voittanut samassa lajissa seitsemän MM-mitalia. Ennen neljää voittoaan Kemboi oli MM-kisoissa kolme kertaa peräkkäin hopealla.

Huikea ukko siis. Mutta mitä sinä tiedät Kemboista? Oletko kuullut hänen puhuvan? Oletko kuullut ikinä koko miehestä?

Vielä mielenkiintoisempi kysymys on se, miksi Kemboi on niin tuntematon. Siksi, että hän on kestävyysjuoksija? Siksi, että hän on Afrikasta? Siksi, että hän ei puhu nugeteista? Siksi, että hän ei tee hauskaa salama-asentoa, vaan tanssii voittonsa päälle hassusti?

En tiedä vastausta. Kunhan ihmettelen.

Sen ainakin tiedän, että monessa muussa lajissa joku toinen vastaavan tason urheilija olisi kisojen kuumimpia tähtiä.

Sekin on mielenkiintoista, että edes skandaalimielessä moninkertainen maailmanmestari ei kiinnosta. Kesäkuussa 2012 Kemboita syytettiin puukotuksesta, johon estejuoksija ilmeisesti syyllistyi, kun uhrina ollut nainen ei innostunut Kemboin seksuaalisesta lähentelystä. Syytökset eivät hidastaneet Kemboita ottamasta olympiakultaa Lontoon kisoissa.

Kemboi on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta, mutta silti puukotusuutinen kuitattiin aika lyhyesti.

Ihmettelin minä maanantaina katsomossa sitäkin, miksi naisten satasen finaali ei pysäytä koko maailmaa. Miljardit ihmiset eivät lähtölaukausta odotellessa pidättele hengitystään.

Mistä se johtuu? Siitäkö, että he ovat naisia?

En tiedä taaskaan vastausta. Mutta jos se siitä johtuu, niin kyllä se minua risoo, koska minä pidän naisista.

Siitä se ei ainakaan johdu, etteikö naisten puolellakin löytyisi hehkutettavaa supertähti. Shelly-Ann Fraser-Pryce on nyt kolmesti ollut maailman nopein MM-kisoissa ja kahdesti olympialaisissa.

Hänkin on supertähti, joka ei kuitenkaan ole supertähti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.