Suurempi kuin sydämemme

Hallitus kävi mun karkkipussilla ja kossu kallistuu! Joku ei ole hoitanut hommaansa!

Jossakin on Joku, jolla on messiaaninen valta kääntää yhdellä käpälän sivalluksella maapallo pyörimään vastapäivään. Se saa Heidi Hautalan eroamaan, Matin ja Susannan yhteen ja viennin vetämään. Se taikoo tulosopimuksen ja veronkevennykset.

Se järjestää työn ja asunnon, ja jokaiselle Joku on kai rakkain.

Se lopettaa kiusaamisen, turkistarhauksen ja kuntauudistuksen, takaa terveydenhoidon, tekarit ja sukupuolineutraalin avioliittolain.

Ihanaa, Joku, ihanaa! Verkot tötterölle ja summerit soimaan! Nolla ei käy mutta yleislakko kyllä, ja eläkerahoihin ei kosketa.

Täältä pesee kansalaisaloitetta. Vastuu kokonaisuudesta? Kyproksella on.

Pelko kasvaa. Mitä epävarmemmat ajat, sitä varmemmiksi käyvät mielipiteet siitä, mikä on oikein ja mikä väärin ja sitä pienemmistä asioista. Koirankakan kokoisista.

Turvattomuuteen huudetaan lisää poliiseja tai ainakin rikollisille kovemmat rangaistukset.

Pelko ruokkii ehdottomuutta ja lynkkausmielialaa. Sinulta pois ja minulle lisää. Jako on ihan helppo ja täysin selvä, jos kaikille ei riitä. Ja nyt ei riitä.

Nopeat syövät hitaat ja suklaamunat. Eräänä palmusunnuntaina pieni ihminen hurautti jänispuvussa korvat hupattaen polkupyörällä porraspieleemme nopeakinttuisten virpojien perässä ja sanoi, että pakko tulla pyörällä, muuten ei kerkeä.

Kintereillä vaanii herkeämättä pelko, että myöhästyy kaikista tänään ja huomenna lähtevistä kulkuneuvoista, jotka vievät onneen.

Hitaat hylätään, ja kovin monta hylkäämistä ihminen ei kestä.

Peloista syvin on hylätyksi tulemisen pelko. Kun ihminen pettää, raha rauhoittaa ja tavara on turvallista. Elämässä selviytymisessä ratkaisevin laji on kilpajuoksu aineellisen perässä, ja vain voittajat ovat turvassa.

Silti riipaisevin, totuudellisin ja rajuin muistutus siitä, mikä on oleellista, saattaa löytyä vanhan talon patterin väliin rutistetusta vaaleanpunaisesta kartongista, jolle pieni tyttö on avannut sydämensä.

Kartongille oli liimattu lehdestä leikattuja sanoja ja valokuvia, joista hän oli muotoillut lauseita:

”Pakotettu laitokseen 10 vee. Aikuiset ovat välinpitämättömiä. Meistä voi tulla pummeja. Hauras tyttö. Isukki jättää kaikki yksin. Sosiaalityöntekijä ei ole kaveri.”

Piirretyn kannabislehden keskelle hän on kirjoittanut ”äiti”. Äiti saa sydämen seurakseen. Myös ystävät, hiuslakka ja pelikoneet saavat sydämen. Viha jää yksinäiseksi lehdestä leikatuksi sanaksi kuin huutomerkiksi.

Onnellisia -sanasta kasvaa lause ”Ärsyttää nähdä onnellisia perheitä”. Sen yläpuolelle on omin käsin kirjoitettu ”the Dream: tavallinen perhe (ilman laitosta)”.

Äärimmäistä kokeneen unelma on tavallinen perhe.

Kuinka pitkä on tämän pikkuisen piinan tie? Mitä on yhteiselomme, jos yksi näistä pienimmistä rusentaa unelmansa oudon talon patterin väliin, koska ketään ei kiinnosta ihan tavallinen elämä?

Miksi vain Joku on jotakin ja vain ihme kelpaa, eikä tavallinen ole mitään, vaikka jo palmusunnuntain odotettu messias yllätti odottajansa. Hän ratsasti aasilla, alensi itsensä ja tuli ihmisen kaltaiseksi elääkseen meidän elämäämme, jotta tietäisi, mitä me toisillemme olemme ja teemme.

Hän halusi muistuttaa, että kukaan ei ole toista suurempi tai toisen orja. Kiitokseksi siitä ristiinnaulitsimme hänet.

Paha on luotettavasti läsnä, mutta rakkaus on valinta. Paha viettelee voimalla ja volyymillä, virsirunoilija tarjoaa toista tietä: ”Suurempi kuin sydämemme/suurempi kuin ihmistyö/hiljaisuus on rukouksen/siinä Luojan sydän lyö.”

Ne sydänäänet ratkaisevat. Kyse on askeleen suunnasta, polun valinnasta. Että suostunko rinnalle. Usko on kädessä, joka tarttuu ihmisen käteen. Toivo teoissa, joista tiedän, että rakkaus on.

Rukouskin on teko. Huutoa puhuttelevampaa on hiljaisuus. Joskus eniten tapahtuu silloin kun ei näytä tapahtuvan mitään, niin kuin pääsiäisyönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ämmä hallitus?

Marin tekee ruuhkaa vihervasemmistoon

Kolumni: Jyväskylä vs. Buenos Aires

Kolumni: Holtittomat kuskitko muka hauskoja?

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät, mutta palvelu huononi

Kolumni: Työehtojen shoppailu on vasta alussa

Haittamaahanmuuttajat söivät eläkeparannukset

Kolumni: Muunneltua totuutta laseilla ja ilman

Antenni: Lapseni löysi Youtubesta mainiot esikuvat

Kolumni: Itsenäisyyspäivä epäperinteisin menoin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.