Suuri Sumutus

Jos joku ei sitä ole vielä tiennyt, niin tässä pöytään karu fakta: SM-liiga ei ole auki. Se on tasan yhtä suljettu kuin se oli vuosi sitten.

Suljetusta SM-liigasta voidaan olla montaa mieltä ja kaikilla on mielipiteisiinsä oikeudet. Se on sivuseikka siinä, että itse organisaationa SM-liiga puhuu toista ja tekee toista. Kaikki teot puhuvat suljetun sarjan puolesta, mutta puheet ovat kauniita avaamisen puolelta.

Viime viikolla liiga ilmoitti tehneensä yhteistyösopimuksen Jääkiekkoliiton kanssa. Tiedote tuli sopivasti SM-liigan pudotuspeli-infon jälkeisenä päivänä, ettei toimittajat pääse infossa kyselemään pahoja kysymyksiä.

Sen tiedotteen mukaan putoava seura myy osakkeensa nousevalle seuralle. Loogista.

Paitsi, että perisuomalaisen, ja erityisesti jääkiekkoon pesiytyneen salailuperiaatteen mukaan SM-liiga yritti selittää summan olevan salainen. Yksityiskohtia ei julkaisu, kerrottiinko edes Mestis-seuroille?

Jokainen järjissään oleva ihminen ymmärtää, etteivät tuollaiset luvut pysy mitenkään salassa. Niinpä jo seuraavana päivänä Ilta-Sanomat oli laskenut summan, 1,7 miljoonaa euroa.

Niinpä niin.

Viimeistään nyt julkaistut tai julkisuuteen päässeet kriteerit osoittavat kylmästi sen, ettei SM-liiga ole missään kohtaa aidosti halunnut aukaista sarjaa uusille tulokkaille. Vaikka puheet ovat olleet toisia.

Ovi liigaan oli auki, jääkiekon piti palata kohti urheilullisuutta ja kohti aitoa palloilusarjojen kilpailuasetelmaa.

Todellisuudessa se avoin ovi on piilotettu. Se on piilossa Pasilassa, Asemamestarinkadulla liigan toimistossa. Siellä SM-liiga esittelee halukkaille hyväuskoisille hölmöille, että liiga oikeasti on auki. Mestis-seuroille siitä ovesta puhutaan, mutta mitään konkreettista ei tarjota.

En tänä päivänäkään ole varma, onko liigan avaaminen se absoluuttinen tie onneen ja pääsyyn kohti lumipalloilmiötä, jossa peli paranee, yleisö tulee enemmän ja tulot nousevat. Epäilen vahvasti. Mutta tällainen suoramittainen sumuttaminen ja turhien toiveiden elätteleminen on suorastaan rikollista toimintaa.

Liiga on asettanut kriteerit, joiden saavuttaminen ei ole mahdollista yhdellekään Mestis-joukkueelle. Piste. Niiden kriteerien saavuttaminen olisi työn ja tuskan edessä myös monelle liigajoukkueelle, joiden ei tarvinnut täyttää niitä kriteereitä edelliselläkään kerralla, kun joukkuemäärää kasvatettiin.

Ja vielä ei ole edes kerrottu, millä aikataululla tämä lisenssiraha pitäisi maksaa. SM-liigaan uskoen puhutaan päivistä tai tunneista. Sopisi hyvin kuvioon, että liigahallituksen puheenjohtaja Rajala kävisi karsintojen päätteeksi suputtamassa nousijaseuran puheenjohtajan korvaan, että aikaa on kaksitoista tuntia. Vaikka olisi lauantai ja pankit kiinni.

Miksi SM-liiga sitten lähti jälleen tähän suomalaisista urheilupiireistä tuttuun sumuttamisen ja pimittämisen kulttuuriin? Ainoa syy ei voi olla se, että se on sille tuttua puuhaa entuudestaan.

Syynä on se, että liiga halusi vaimentaa kriitikot. Kansa halusi sarjan auki, pöhöttynyt ja itseään täynnä oleva liigaorganisaatio toimi kansan toiveiden mukaisesti.

Normaalista yhteiskunnasta ja sen lainalaisuuksista muutoinkin irrallaan oleva neljäntoista seuran muodostama liigahallitus, kutsutaan heitä vaikka pyöreän pöydän ritareiksi, kuvitteli, että kansalaisia ja noususta haaveilevia seuroja olisi helppo sumuttaa linssiin. Toisin kävi.

Seurat ovat luonnollisesti hiljaa, koska he eivät halua suututtaa ritareita ennen kuin ovat itse saman pöydän ääressä. Kansaa ei onneksi sumutettu, kadunmies on tajunnut mistä on kyse.

Samalla liiga on sivuuttanut pelin kaikki muut ongelmat, koska avaaminen tuo tien onneen. Pää on pensaassa, eikä kukaan suostu puhumaan oikeista ongelmista, kuten ulkomaalaiskiintiöstä tai sovituista tappeluista.

Jääkiekkojournalistit ry jakaa tänä keväänä ensimmäisen kerran kauden kiekkoteko-palkinnon. Sen perusteluissa sanotaan palkinnonsaajan antaneen meille kaikille ajateltavaa jääkiekon ympärillä.

Näillä perusteilla palkinnon voi luovuttaa edellä mainituille pyöreän pöydän ritareille. Hetken aikaa SM-liiga näytti jo uudistuvan, mutta nämä 14 keski-ikäistä herrasmiestä osoittivat, että mikään ei ole muuttunut. Eikä muutu. Siinä ajateltavaa. Kaikille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.