Suuria ja pieniä pankkeja

Huomenna on yllätysten päivä. Vaalitulos on tuskin gallupien tai viime vaalien kaltainen. Näemme voittajia ja lähes voittajia. Tappiosta kukaan ei puhu.

Heti vaalien jälkeen alkaa uuden hallituksen muodostaminen. Nykyinen hallitus johti maata vähin sisäisin kriisein. Oppositio ei missään vaiheessa pystynyt horjuttamaan hallitusta. Mutta vasta nyt aidosti nähdään, miten tyytyväisiä ihmiset ovat olleet.

PANKIT ovat antaneet asuntolainoja löysin rantein. Finanssivalvonnan selvitysten mukaan lainoja on annettu jopa asunnon kauppahinnasta. Joskus lainasummat ovat olleet yli asunnon arvon. Myös ostajan maksukykyyn nähden on annettu liian suuria lainoja.

Ylisuuria lainoja ei ole paljon mutta pankit ovat selvästi lipsuneet oheistuksista.

Se on asiakkaalle suurempi ongelma kuin pankille. Pankki saa ongelmatapauksissa rahat yleensä pois, kun vakuutena oleva asunto myydään. Velallinen sen sijaan voi kärsiä menetyksiä.

Ylisuuria luottoja tai täysin ilman ennakkosäästöjä lainaa ei pitäisi myöntää. Pankkien on syytä noudattaa näitä tapoja, vaikka kilpailu onkin kovaa.

Finanssivalvontakin voisi myös ryhdistäytyä. Se on hitaasti ja lepsusti tarttunut ongelmiin. Tulevan hallituksen kannattaa miettiä lainmuutosta niin, että finanssivalvonta voisi roimasti sakottaa ohjeista lipsuvia pankkeja. Sanktiot tervehdyttäisivät pankkitoimintaa.

PIENILLE pankeille ei suurpankeissa anneta toivoa. Suuret pankkiryhmät ovat antaneet ymmärtää, että pienet pankit eivät voi pärjätä kilpailussa.

Se on tainnut olla vain niiden toiveajattelua tai tahallista muunneltua totuutta.

Osuuspankkiryhmästä toistakymmentä vuotta sitten irtautuneet koivunlehtipankit ovat voineet yllättävän hyvin.

Paikallisosuuspankit ovat pärjänneet pienillä paikkakunnilla, vaikkapa Multialla ja Konnevedellä. Jopa kylistä on ponnistettu kuten Lannevedeltä (Saarijärvi) ja Hannulasta (Hankasalmi).

Suuret pankit Nordeaa, Sampo Pankkia ja Keski-Suomen Osuuspankkia myöten ovat vetäytyneet pieniltä paikkakunnilta.

Paikallisosuuspankit ovat osoittaneet, että paikallisuudessa on voimaa. Ne ovat menestyneet palveluvertailuissa. Ja niiden vakavaraisuus on kunnossa.

Paikallisosuuspankit ovat tainneet hiljalleen nakertaa markkinaosuuksia suurpankeilta. Monen Pop-pankin kasvuprosentit ovat selvästi yli alan kasvun. Menestys on kunnioitettava saavutus.

VELKAISIA olemme. Jokaista suomalaista kohti on 13 600 euroa valtion velkaa. Ja kunnilla on velkaa 2 000 euroa jokaista kohti.

OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen haluaisi kuntia luottavan Kuntarahoituksen kuriin. Pankit eivät kuntia juuri luotota, sillä kunnat saavat Kuntarahoitukselta halvempaa rahaa.

Karhisen mielestä halpa raha kannustaa kuntia tehottomuuteen. Olisikohan näin?

Ennen kuntien lainat olivat pankeille tärkeitä mutta Kuntarahoituksen takia kunnat eivät enää tarvitse juurikaan pankkilainaa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.