Suuruuden hulluus ja oma napa

Virallinen Suomi ajaa synnytysten keskittämistä suuriin sairaaloihin. Pieniä synnytyssairaaloita suljetaan ja lapset hoidetaan maailmaan suurien kaupunkien jättisairaaloissa.

Asiantuntijat ja suurten sairaaloiden lääkärit ovat perustelleet keskittämistä sillä, että isoissa sairaaloissa annetaan parasta mahdollista hoitoa. Siellä on aina kaikenlaisia asiantuntijoita.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä perusteli potilasturvallisuudella esitystään keskittämisestä. Isoissa yksiköissä vaikkapa hätäsektio pystytään tekemään tarvittaessa heti.

Ja perusteluina ovat myös kustannukset. Suurissa sairaaloissa synnyttäminen on konsulttien mukaan halvempaa kuin pienissä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiistaina uutisoitu tutkimus kertoo kuitenkin toista. Tilastojen mukaan pienten sairaaloiden synnytyksissä lasten ja äitien terveys on yhtä hyvä kuin suurissa sairaaloissa.

Synnytysten keskittämistä ei siis voi perustella terveyssyillä.

THL:n tutkijoiden mukaan on pikemminkin päin vastoin.

Jos synnytykset keskitetään suuriin sairaaloihin, synnytysmatkat pitenevät. Se lisää matkasynnytyksiä. Vielä 1990-luvulla autossa tai matkalla jossakin yllättävässä paikassa synnyttäneitä oli kovin vähän.

Nyt matkasynnytyksiä on kolminkertainen määrä (noin 60 vuodessa) 1990-lukuun verrattuna. Matkasynnytys on äidille ja lapselle todellinen riski.

Jo tieto monen tunnin matkasta synnytyssairaalaan lisää äitien stressiä etukäteen. Miten hän osaa lähteä oikeaan aikaan synnyttämään? THL:n tutkijoiden mukaan tämä stressi aiheuttaa ongelmia sairaalasynnytyksiin.

Eli suuruuden ihannointi on tässä synnytysasiassa silkkaa typeryyttä ja suuruudenhulluutta.

Enkä usko, että taloussäästöjäkään isoista yksiköistä syntyy. Niissä tarvitaan kaikenlaista väliportaan päällikköä, johtajaa ja suunnittelijaa. Sisäinen sohellus vie monesti tehot ja työhalut.

JÄTTILUKIOT ovat samanlainen suuruuden ylistys. Jos tilat saadaan vain jättilukiolla tehokkaasti käyttöön, vikaa on ehkä nykyjohtamisessa.

Vain tilankäytön tehostamiseksi jättiyksikköön ei pidä mennä. Tilankäyttö on tehostettava muuten.

Jättilukio voi olla huono ympäristö oppia. Siitä puuttuu läheisyys ja tuttuus. Lähiyhteisöllä on arvoa eikä sitä pidä rikkoa jättikomplekseilla.

Parasta olisi, että lukiot olisivat lähellä oppilaita aivan samoin kuin synnytyssairaalat synnyttäjiä.

Suuruuden ylistäjät voisivat putsata ensin kaupunkien ja julkishallinnon johtamisrakenteet. Kaupunkien johtotehtävissä on liikaa ihmisiä ja varsinaisissa töissä liian vähän.

TUETAANKO Portugalia vai oman maan köyhiä? Köyhien puolesta olevien puolueiden mielestä oman maan köyhiä, jotta ihmisten olisi hyvä elää. Pankinjohtajien ja maan eliitin mukaan Portugalia, jotta Euroopan talous pyörii.

Siinä se taas nähdään. Omaan napaan sitä katsotaan. Pankinjohtajien ja hyväasemaisten ihmisten tulot ovat kiinni Euroopasta. Köyhien puolestaan valtion tuista.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.