Syömävelkaa ja ex-porvareita

Porvarihallitukselle kävi taas huonosti. Esko Ahon (kesk.) ja Iiro Viinasen (kok.) porvarihallitus johti Suomea 1990-luvun syvimmässä lamassa. Hallitus teki monia onnistuneita päätöksiä. Veropolitiikkaa korjattiin yrittämistä, yrityksiä ja omistamista suosivaksi. Ne olivat oikeita ratkaisuja ja tuottivat seuraavina vuosina Suomeen kovaa kasvua. Ja valtiolle muhevia verotuloja.

Ahon-Viinasen hallitus onnistui sen sijaan huonosti laman lieventämisessä. Silloin ei elvytetty vaan leikattiin. Linjaus niitti yrityksiä ja koteja pakkomyynteihin. Väärällä politiikalla saatiin puoli miljoonaa työtöntä.

Naapurimaa Ruotsi toimi toisin. Se elvytti ja nousi lamasta meitä sujakammin.

Toisaalta voi kysyä, olisiko Suomella silloin ollut varaa elvytyspolitiikkaan. Ilmeisesti ei ollut, sillä olimme hiuskarvan varassa joutua kansainväliseen maksukyvyttömyyteen. Siis tilanteeseen, jossa Kreikka, Irlanti ja Portugali nyt ovat. Ja johon Islanti romahti pari vuotta sitten.

Nyt Mari Kiviniemen (kesk.) ja Jyrki Kataisen (kok.) keskustaoikeistolainen hallitus elvytti. Suomella oli siihen varaa. Näin teki lähes koko Eurooppa.

Elvytyksen hinta on kuitenkin karmea. Valtioiden velat ovat valtavia.

KIVINIEMI on keskustan puheenjohtajana vaalitappion jälkeen puristuksessa. Puolueen kentällä on ajatuksia hänen vaihtamisestaan puoluekokouksessa vuoden kuluttua. Ensiksi tulilinjalla on kuitenkin puoluesihteeri Timo Laaninen. Hänen asemansa tutisee jo.

Keskustassa pohditaan puolueen linjaa. Houkuttelevaa olisi siirtyä roimasti vasemmalle. Kun Kiviniemen porukka otti viime kesänä vallan puolueessa, keskusta siirtyi vielä puoli askelta oikeammalle, liberaalimmaksi ja eteläsuomalaisemmaksi kuin Matti Vanhasen aikana.

Keskustan perinnesiivessä haikaillaan paluuta pienen ihmisen asiaan ja vasemmalle. Puhe on silmänlumetta. Keskusta ja kokoomus ovat kovin päällekkäisiä puolueita. Niiden painotuksissa ei ole ollut kovin suurta eroa.

Keskustan on syytä ottaa huomioon myös konservatiivisia arvoja.

Keskustalta olisi tyhmää lähteä etsimään puheenjohtajan vaihdoksella tai edes siitä puhumalla uutta rytmiä. Myöskään vasemmistopuolueeksi ryhtyminen ei tuo uutta elintilaa. Puoluekentän vasemmalla laidalla on jo sosiaalidemokraattien ja vasemmistoliiton lisäksi myös perussuomalaiset ja vihreät.

Perusporvarilliselle ideologialle on Suomessa tulevaisuudessa tilaa, vaikka viikon takaisissa vaaleissa valta siirtyi reilusti vasemmalle.

LÄNSIMAAT köyhtyvät tällä vuosikymmenellä. Valtioiden velka on ennakolta syötyä tulevaisuutta. Elämme yli varojen, kun valtion ja kuntien tulot eivät riitä menoihin.

Maailman mitassa Kiina ja Aasia rahoittavat nyt USA:n ja Euroopan velkaantumista.

Velan antajilla tulevaisuus on nykyistä parempi ja velanottajilla taas huonompi. Näin on, sillä velka on liian usein syömävelkaa eikä investointia tulevaisuuteen.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.