Syke menee Ruotsiin

Ruotsissa tehdään uusi versio suomalaisesta sairaaladraamasta Syke. Helppo elämä on tehty on tehty Unkarissa uusiksi nimellä Aranyélet, joka muuten löytyy HBO Nordicista. Huumoriohjelma Putouksesta on tehty Kiinassa oma versio. Myös sarjojen Elämä pelissä, KIDSing ja Martina ja hengenpelastajat formaatti on myyty ulkomaille.

Mustista leskistä on jo tehty uusi näkemys Virossa ja toinen Suomen ulkopuolisin pohjoismaisin voimin. Amerikkalainen CBS-kanava on ostanut oikeuden Mustien leskien omaan versioon.

Näin listattuna ulkomailla ollaan innolla tekemässä uusia versioita suomalaista tv-formaateista. Mutta käytännössä tämä ala on hyvin pieni vientituote. Varsinkin kun tilannetta vertaa Ruotsiin ja Tanskaan ja vielä selvemmin, kun vertailukohdaksi otetaan vain kuningaslaji, käsikirjoitettu draama.

Miksei ulkomailla kiinnosta vaikkapa Roba, joka on mainio poliisisarja? Varmaankin siksi, että missä maassa tahansa poliisisarja tehdäänkin, ne muistuttavat aina toisiaan.

Tästä syystä olen hieman yllättynyt Ruotsin Sykkeestä. ”Ihmissuhteita ja potilaita sairaalassa” ei ole tv-formaatti, vaan tyylilaji, jota toteutettiin jo 1950-luvulla. Ilmeisesti Ruotsissa halutaan hyödyntää Suomi-Sykettä henkilöhahmoja ja juonikuvioita myöten.

Amerikkalaisen Mustien leskien päärooleihin haluan sitten Teri Hatcherin, Sarah Michelle Gellarin ja Amanda Bynesin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.