Syksy voi alkaa

Saksan vaalien jälkeen Eurooppa palaa arkeen. Vastassa on tuttu ongelma, Kreikan rahoitus. Yhdysvalloissa puolestaan kissa-ja-hiiri-leikki keskuspankin ja markkinoiden välillä jatkuu, ja tutut liittovaltion rahoitusta ja velkakaton nostoa koskevat kiistat ovat taas sikäläisen politiikan parrasvaloissa.

Yhdysvaltain keskuspankki päätti jatkaa äärilöysää politiikkaansa edelleen. Seuraavan kerran pankin avomarkkinakomitea on virallisesti koolla vasta lokakuun lopulla, joten markkinoilla saadaan vielä juhlia. Reaktioiden mukaan keskuspankin päätös lykätä lainojen osto-ohjelman supistamisen alkua oli yllätys.

Yhdysvaltain keskuspankki hoitaa kuitenkin oman maansa taloutta ja sen näkövinkkelistä yllätyksestä ei voi puhua. Työllisyys ei ole piristynyt odotetusti, kuluttajaluottamus on heikentynyt ja yksityisen kulutuksen kasvu näyttääkin odotettua heikommalta.

Suurin vaara talouteen tulee edelleen lukkiutuneesta politiikasta. Lähipäivinä ja viikkoina päästään seuraamaan taas kohtalaisen luokatonta taistelua liittovaltion rahoituksesta eli budjetista ja velkakatosta.

Vaikka Eurooppa on edelleen talouskriisissä eikä kai kukaan usko, että Yhdysvallat jättäisi velkojaan maksamatta, euron arvo suhteessa dollariin on eittämättä liian reipas.

Maanantaina julkaistu syyskuun ostopäällikköindeksi euroalueelle kertoi palvelupuolen parantavan kasvuaan mutta teollisuuden kasvun hiukan haparoivan.

Euroopan keskuspankki pitää kokoustaan ensi viikolla, eikä taida tehdä uusia päätöksiä.

Maailmantaloudessa on nimittäin uusi uhka. Kehittyneiden talouksien kriisin syövereissä maailmantaloutta kannatelleista kehittyvistä BRIC-maista (Brasilia, Intia, Venäjä, Kiina) on vedossa enää Kiina ja senkin vauhti hidastunut takavuosista.

Venäjän kasvu mataa, Brasilia on joutunut tavan takaa hillitsemään milloin liiallista rahan sisäänvirtausta milloin inflaatiota ja Intian talous kärsii huonosta talouspolitiikasta.

Kiinan teollisuustuotanto ja vienti ovat kasvussa eli kysyntä muualla maailmassa on alkanut elpyä. Kiinan tuonti sen sijaan ei kasva samaa tahtia, joten viennissä sinne on menossa raaka peli edelleen.

Tällä hetkellä näyttää siltä, ettei tänäkään vuonna maailmassa ylletä ennustettuihin kasvulukuihin. Kahtena syksynä jo perättäin kasvu on suorastaan hiipunut, katsotaan miten nyt käy.

Euroopan taloustähti on Saksa ja Angela Merkel sen tähti. Merkelin vetämät kristillisdemokraatit nostivat reippaasti kannatustaan parlamenttivaaleissa, vaikka takana on jo kaksi täyttä hallituskautta.

Puolue jäi vain muutaman paikan päähän ehdottomasta enemmistöstä Saksan liittopäivillä. Siihen on yltänyt vain Konrad Adenauer 1950-luvun kylmän sodan melskeissä.

Sen sijaan kumppania Merkel joutuu etsimään, kun liberaalipuolue putosi liittopäiviltä kokonaan. Saksaan on povattu kahden pääpuolueen kristillisdemokraattien ja demareiden suurta koalitiota.

Merkel ei ole siitä erityisen innostunut ja syykin on selvä. Suuri koalitio on tiukkojen aikojen merkki, eikä Saksassa sellaista aikaa nyt eletä.

Mitään vetoapua Euroopan muut konservatiivit eivät Merkelin voitosta saa. Se on tämän muumimamman oma voitto.

Kvartaali päättyy ja aletaan valmistautua tuloskauteen, josta saadaan lisäosviittaa jatkolle. Suomi keskittyy tulevat viikot rakennepaketin ja työmarkkinaratkaisun tekoon ja yrityksissä jatkuvat irtisanomiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.