Syksyllä sataa osinkoja

Osinkojen verotus kiristyy ensi vuonna. Vielä tänä vuonna piensijoittajat saavat 30 prosenttia pörssiosingoista verovapaasti ja 70 prosentista menee pääomatulovero 30 prosenttia. Näin osinkovero on 21 prosenttia. Ensi vuonna vero menee koko potista. Yli 50 000 euron osingoista vero on pari pykälää korkeampi, kuten tänäkin vuonna. Päättäjät ja selvitysmiehet ovat toivoneet piensijoittajien lisäävän omistuksiaan pörssiyhtiöissä, mutta veroratkaisu ei nyt sitä tue. Pienten osinkojen kertakaikkinen verovapaus on menetetty haave.

Osakerahastot hyötyvät päätöksestä, sillä ne saavat osingot verovapaasti. Sijoittaja maksaa veronsa sitten osuuksia lunastaessaan. Myös PS-tilien veroetu säilyy. PS-tili on ainoa piensijoittajan verotehokas tapa sijoittaa itse valitsemiinsa osakkeisiin, sillä tilin suojissa ei osinkoveroa eikä myyntivoittoveroa mene. Vero maksetaan varoja nostettaessa silloisen verokannan mukaan ja sitä ennen korkoa korolle-ilmiö pelaa.

Osinkoveron korotus tuo muhkeita lisäosinkoja ensi syksynä. Yhtiöissä lasketaan tarkasti, kuinka paljon nykyisellä verokannalla osinkoja kannattaa jakaa. Lisäosinkoa voi odottaa niiltä yhtiöiltä, joilla on jo ennestään runsaasti kassavaroja, vahva vuotuinen kassavirta ja lukuisa henkilöomistajien katras. Arvaan, että ainakin Sampo vahvan henkilöomistajansa, Nokian Renkaat vahvan kassansa ja Fortum mahdollisen sähkösiirtokaupan myötä lisäosingon jakaa. Nyt jaettavalla Metsolla on muutakin pohdittavaa, mutta viime syksynä hallitus esitti lisäosinkoa peruen pian aikeensa julkisuuden paineessa.

Sanoman Hollannista 1,2 miljardilla eurolla ostettu televisiotoiminta ei suju odotetulla tavalla. Mainoseurot ovat tiukassa. Yhtiö kirjaa alas ostoksesta syntynyttä liikearvoa, mikä näkyy tappiona tuloslaskelmassa ja vähentää oman pääoman määrää. Samalla Sanoma kertoi investoivansa lisää Hollantiin. Eihän hyvää rahaa heitetä huonon rahan perään?

Vahvana osinkoyhtiönä tunnetun Sanoman lähivuosien osingonmaksukyky on vakavasti vaarantunut. Onko käymässä niin, että Sanoma karsii kulujaan ja henkilöstöään Suomessa, jotta saisi edes osan kalliin yrityskaupan töppäilyjä konsernitasolla paikattua?

Metson osake nousi ripeästi, kun tiedote yhtiön jakamisesta tuli julki. Metson osake on ollut alkuvuoden alamaissa ja osakkeeseen on riittänyt myös lyhyeksi myyjiä. Kurssinousun ansiosta shorttaajat saivat nenilleen ja heille tuli kiire ostaa osaketta takaisin.

Metson muita konepajoja alhaisempi arvostus on johtunut kahdesta asiasta: monialaisesta rakenteesta ja siitä, ettei huollon korkeaa osuutta yhtiön liikevaihdosta ole osattu riittävästi korostaa. Nyt nämä esteet on raivattavissa pois kurssinousun tieltä.

Yhtiöiden pilkkominen tuntuu olevan talven muoti-ilmiö. YIT kertoi jo aiemmin jakautuvansa rakentamiseen ja kiinteistöteknisiin palveluihin. Osake nousi selvästi uutisen jälkeen. Liittyisiköhän Nokia joukkoon kertoen, kuinka verkonkutominen poksautetaan erilleen ja itsenäiseksi?

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.