Synkkääkin synkempää osakemarkkinoilla

Osakemarkkinoilla on nähty viime päivät pahaa jälkeä. Alamäki oli odotettavissa, muttei sentään tämänkaltainen syöksy. Jatkossa pörssiyritykset alkavat julkaista osavuosituloksiaan, ja samalla jatkunee tulosvaroitusten virta. Kun ajat tiukkenevat, osaaminen punnitaan, eikä se ole joka yrityksessä painava.

EUROOPAN KESKUSPANKKI nostaa korkonsa alkavan viikon torstaina, jolloin tulevat myös Yhdysvaltain tuoreimmat työllisyystiedot. Niiden jälkeen tuijotetaan inflaatiolukemia.

EKP:n koronnosto on jo täysin markkinakoroissa, jotka ovat edelleen muustakin syystä liian korkealla. Yhdysvaltain työllisyystilanne heikkeni viimeksi selvästi ja tuskin ainakaan on parantunut kesäkuussa, vaikka jenkkitaloudet lienevät edelleen käyneet ostoksilla toukokuisten veronpalautustensa varassa ja maan teollisuus hyötyy nyt halvasta dollarista.

Kuluneen viikon rajun osakehintojen laskun takana olivat paitsi tasaisesti tulleet tulosvaroitukset myös arviot siitä, että pankit joutuvat edelleen tekemään isoja alaskirjauksia. Euroopan pankkienkaan ei uskota selviävän jo nähdyillä alaskirjauksilla ja luottotappiovarausten nostoilla.

Samaahan epäili jo Björn Wahlroos jossakin haastattelussaan ja hänellä lienee kohtalainen tuntuma Euroopan pankkisektorista.

Atlantin takana taas asuntosektorin alamäki jatkuu edelleen ja asuntohinnat ovat pudonneet jo tasolle, jossa oltiin ennen tämän vuosikymmenen puoliväliä. Toki hintakupla alkoi oireilla puhkeamistaankin jo kohta pari vuotta sitten.

ÖLJYN HINTA huitelee ennätyksissä, eikä sen tulevaisuudesta kukaan tiedä mitään. Herran huomassa ovat yhä myös pohjoisen pallonpuoliskon satotoiveet.

Saksan alustava inflaatiolukema viime kuulta nousi selvästi kolmen prosentin päälle, mikä tarkoittanee, että euroalueen inflaatio voi olla jo neljän prosentin paikkeilla. Kun inflaatio-odotukset jatkavat nousuaan, Euroopan keskuspankin on pakko nostaa korkoa jo uskottavuutensa vuoksi. Sen sijaan vielä parin viikon takaiset odotukset useista koronnostoista jatkossa ovat markkinoilla hiipuneet niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa.

Euroopan talouskasvu on parhaillaan hidastumassa, kuten on ennustettu ja odotettu. Myös luottamuslukemat heikkenivät kesäkuussa laajalla rintamalla. Siinäkään ei ole mitään odottamatonta. Dramatiikkaa luottamusluvuissa on vain Virossa, jossa ne jatkavat rajuhkoa alamäkeä.

Yleisesti sen sijaan kuluttajaluottamus hivuttautuu edelleen alas ja on jo euroalueella pitkän keskiarvonsa alapuolella. Pitkän ajan keskiarvoon ovat painuneet rakennusalan ja vähittäiskaupan luottamuslukemat.

SUOMESSA TEOLLISUUDEN luottamus heikkeni, tilauskannat alkavat lähennellä pitkää keskiarvoa ja varastot ovat kasvaneet. Vahva euro alkaa nyt kurittaa vientiä euroalueen ulkopuolelle, vaikka siellä kasvu jatkuu yllättävän vahvana, ja Euroopassa kysyntä alkaa vääjäämättä hidastua.

Rakennusalan luottamus on pudonnut keskiarvon tuntumaan, mutta alan tilauskanta on edelleen kohtalaisen hyvä, ja palvelusektorin luottamuslukema on alenemisestaan huolimatta vielä vankka.

Suomalaiskuluttajien luottamus on sen sijaan tanakasti alamäessä. Myös luottamus oman talouden tulevaisuuteen on selvästi alle pitkän keskiarvon, työllisyysodotukset heikentymään päin ja inflaatio-odotukset nousseet. Kuluttajien odotus Suomen talouden jatkokehityksestä on rojahtanut, mutta siinä asiassa kuluttajat ovat olleet aina aika heikkoja ennustajia.

Kirjoittaja on taloustoimittaja. KESKIVIIKKO

Tilastot: Euroalueen teollisuuden ostopäällikköindeksi kesäkuulta, euroalueen tuottajahintaindeksi toukokuulta, ulkomaankaupan kuukausikatsaus huhtikuulta. TORSTAI

Tilastot: Euroalueen palvelualojen ostopäällikköindeksi kesäkuulta. Ruotsin keskuspankin korkopäätös. PERJANTAI

Tilastot: Julkisyhteisöjen EMU-velka (1. vuosineljännes), julkisyhteisöjen rahoitustilinpito (1. vuosineljännes), kansainvälinen hintavertailu 2007, luottokanta (1. vuosineljännes), moottoriajoneuvojen ensirekisteröinnit kesäkuulta, palveluiden alue- ja toimialatilasto 2006, suomalaisten matkailu 2007. USA:n pörssit ja muut rahoitusmarkkinat kiinni.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.