Syytä varautua pitkään keikkaan

Sunnuntaiseen syyshöpöttelyyn ne päättyivät. Siis liigapelit aina aurinkoisella Harjulla. Ainakin toistaiseksi. HJK:n tarjoama käsittely summasi aika osuvasti koko JJK:n murheellisen kauden.

Milloin on seuraava kerta? Se lienee jyväskyläläisen jalkapallon ydinkysymys.

Putoamisen yhteydessä riittää aina uhoajia. Heillä on kiire. Reissusta alempaan kerrokseen ei saisi tulla kuin vuoden pituinen.

Nyt olisi parempi olla uhoamatta. Jyväskylässä kannattaa varautua pitkään liigattomaan aikakauteen, ellei liigaa tolkuttomasti laajenneta.

Ja tovi Ykkösessä ei välttämättä ole JJK:lle edes huono asia.

Ensi kauden Ykkönen on erittäin kova sarja. Liigapaikkaa on kyttäämässä suuri joukko vahvoja seuroja. Hakan, Ilveksen ja KooTeePeen visioihin liigapallo kuuluu olennaisena osana. Oulusta pitäisi kaiken järjen mukaan löytyä liigatason joukkue ja pääkaupunkiseudun pelaajamäärien ansiosta Helsingistä löytyy kovia ryhmiä myös Ykköseen. Sarjaan nouseva FC Jazz muistuttaa Porin vahvoista jalkapalloperinteistä. Selvää on, että JJK pelaa ensi kesänäkin kovatasoisessa sarjassa.

JJK lähtee ensi kauden Ykköseen oman kylän poikien johdolla. Viime kauden A-poikien SM-kulta ja tämän kesän hopea todistavat, että pojissa on ainesta. Heidän varaan on erittäin hyvä rakentaa, mutta pojat ovat poikia ja liian kovia nousupaineita junnuille ei kannata luoda.

Edellisen kerran JJK putosi sarjasta syksyllä 1998. Tuolloin hissi vei Ykkösestä Kakkoseen. Harva silloin uskoi, että korpivaellus kestäisi seitsemän kesän ajan.

Inhorealistisesti nyt kannattaa varautua yhtä pitkään keikkaan.

Edellinen pessimistinen näkemys oman kylän poikien mahdollisuuksista ei tarkoita sitä, että tämä kolumnisti haluaisi Harjulle kovapalkkaisia tähtiä, joiden avulla JJK:n keikka Ykköseen voisi lyhentyä. Päinvastoin, seurajohdon valitsema maltillinen linja on täsmälleen oikea. Kunhan vielä valitusta linjasta muistetaan pitää kiinni.

Tähän kauteen asti kettupaitojen liigataival oli pikavoiton metsästystä ja sen myötä koko seura oli kaatua. Nyt ainoa oikea vaihtoehto on rauhassa laittaa talous kuntoon, vaikka se vaatisi vuosien leikkimistä Ykkösessä tai jopa Kakkosessa. Mallia voi ottaa Vaasasta, jossa pitkäjänteisellä työllä osoitettiin, että tarkan euron talous ei ole esteenä mitalijuhlille.

Jyväskylässä pitkäjänteiselle työlle Ykkönen on varmasti hyvä paikka. Siellä seuran on hyvä kehittyä. Tässä kaupungissa jalkapallolle on tilausta myös pääsarjan ulkopuolella.

Sitä paitsi, jopa Harjun uskolliselle yleisölle sarjaportaan vaihtuminen voi tehdä hyvää. Tällä kaudella JJK:n otteluista väki poistui usein päät painuksissa tappioiden jälkeen, mutta ensi kaudella on lupa odottaa myös isäntien voittoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.