Tähti ei takaa tähtiaineista

Historialliseen Birminghamiin sijoittuva Peaky Blinders –sarja on hyvä jo siksikin, että sillä on niin hyvä tunnusmusiikki. En nimittäin halua uskoa jumalaisen Nick Caven antavan biisejään ihan mille tuotannolle tahansa. Koska vannon Caven nimeen, on mielestäni turha edes pohtia onko sarja hyvä vai ei. Pakkohan sen on olla.

Tuota sarjaa en ole yhtä jaksoa enempää ohjelmatarjoajan arkistosta katsonut. Siitä ensimmäisestä jaksosta jäi mieleen lähinnä se alkumetreiltä syntynyt hämmennys, että tässähän soi kappale Red Right Hand. Mutta edetäänpä tästä nyt vähän pidemmälle.

Jotkut elokuvat ja tv-sarjat ovat niin musiikkinsa värittämiä, että jälkikäteen ajateltuina mieleen tulee ensin musiikki, sitten juoni. Musikaalit ovat toki ihan oma lukunsa, mutta eikö esimerkiksi Titanic-elokuvasta puhuttaessa päässä ala ensin soida Celin Dionin My H eart Will Go On ja vasta sitten Kate Winslet levittää laivan kokassa käsiään Leonardo Dicaprion tukemana.

Joskus tv-sarjoissa törmää samankaltaiseen musiikkiin kuin hisseissä. Jonkinlaista tilannehipsuttelua, josta ei jää minkäänlaista muistijälkeä. Tämä lienee kai tarkoituskin. Omat suosikkini vähän paremman musiikin värittämistä sarjoista ovat New Orleansiin sijoittuva Treme ja vamppyyrisaaga True Blood. Kummastakin oli ihan pakko tilata soundtrack kotiin.

Joskus aikoinaan suosikkeja olivat Top Gunin ja Dirty Dancingin soundtracit. Tv-sarjoista suosikkimusaa tuotti Vietnamin sodasta kertova China Beach, jonka levyllä lauloivat muun muassa Marvin Gaye, John Lennon ja Wendy Wall.

Elokuvista taas Johnny Deppin tähdittämän Arizona Dreamin musiikki on ihan omaa luokkaansa. Sen utuiseen tunnelmaan sukeltaessa ajatus ajelehtii jonnekin muualle.

Palattakoon kuitenkin vielä tuohon alun ”kun Nick Cave on mukana, on lopputuloskin varmasti hyvä” –päättelyyni. Myönnettäköön, että mieleen tulee montakin elokuvaa, jotka ovat tähdistään huolimatta jotain ihan muuta kuin tähtiainesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.