Tämä juttu kertoo seksistä

Pane jutun otsikkoon sana seksi, niin sillä riittää lukijoita.

Toimittajien toisilleen antamassa vitsikkäässä neuvossa on totta vähintään toinen puoli. Seksi on kiinnostanut ihmisiä aina. Oma seksi, muiden seksi, julkkisten seksi, maksettu seksi, kaikenlainen seksi. Aina siitä vain ei ole puhuttu yhtä avoimesti kuin nyt. Nyt siitä puhutaan muun muassa Marja Hintikan ohjelmassa – jossa myös harrastetaan seksiä.

Seksiltä ei voi välttyä, jos yhtään seuraa muuta kuin vastaantulevaa liikennettä. Enää ei tarvitse tirkistellä, riittää kun avaa silmät ja klikkaa itsensä internetiin.

Seksiseuraa varatuille, kiinnostaako vanhempi nainen? Näitä kysymyksiä seksistä mies ei uskalla kysyä. Amanda Harkimo harrasti seksiä Paratiisihotellissa.

Kahden ihmisen välisestä, arkisesta asiasta on tullut julkinen, jopa hieman ylimainostettu. Alastomuus ei ole enää kiinnostavaa, totesi Playboy-lehti syksyllä ja päätti luopua alastonkuvista. Jo aiemmin se oli poistanut alastonkuvat nettisivuiltaan. Kun kaikki on jo nähty, ei ole enää mitään katsomista.

Onko seksikään kohta enää niin kiihottavaa ja kiinnostavaa, kun se on koko ajan kaikkialla? Yllättävän monia tuntuvat edelleen kiinnostavan julkkisten seksiseikkailut ja ”Millainen olet sängyssä?” -testit, mutta kukaan ei tunnu osaavan kertoa, miksi.

Seksistä puhuminen helpottunut

Sexpo-säätiön järjestösihteeri, seksuaalineuvoja Henriikka Sundell sanoo, että seksin vyöryminen julkisuuteen 2000-luvulla on optinen harha. Seksi on aina ollut esillä, mutta siitä on puhuttu eri tavalla kuin nyt. Vasta 1900-luvun jälkipuoliskolla siitä alettiin kirjoittaa myös nykyiseen sävyyn: positiivisesti ja opastavasti. Aiemmin sitä lähinnä paheksuttiin.

Keskustelujen ja uutisoinnin sensurointi on Sundellin mukaan vähentynyt: asiasta saa jo puhua oikeilla nimillä. Lisäksi yleisöä oli paljon vähemmän ennen internetiä.

Seksi on kuitenkin aina ollut osa yhteiskuntaa. Jo antiikin Roomasta on säilynyt seinäpiirroksia, joiden aiheena on seksi, ja vessakirjoituksissa miehet kehuivat elimensä pituutta.

Julkisuudessa seksiä kuitenkin paheksuttiin pitkään. Se sopi pimeään makuuhuoneeseen mutta ei kaiken kansan nähtäville. Lehtien sivulle se pääsi negatiivisissa yhteyksissä, esimerkiksi kun 1800-luvulla Helsingissä ylioppilaiden kerrottiin villiintyneen ja rietastelevan seksityöntekijöiden kanssa.

Nykyisin naistenlehtien henkilöhaastatteluissakin puhutaan sujuvasti seksistä. ”Sängyssä olen aktiivinen kumppani. Miehen pitää viedä ja pitää ohjat käsissä. Tykkään silti, etten vain minä päätä. Sporttiset, itsevarmat naiset vetoavat. Sellaiset päättäväiset, jotka eivät ole pelkkiä puudeleita”, laulaja Antti Ketonen kertoo Me Naiset -lehdessä. (10.9.2015)

Kuuluuko se sitten kenellekään, millainen Ketonen on sängyssä – luultavasti ei. Johonkin huutoonhan tässä silti vastataan.

Ei muillakaan aina seiso

Seksiskandaaleista on julkisesti kerrottu aina, sillä ihmiseen on iskostunut tirkistelyntarve. Se ei katoa, vaikka avaimenreikää ei enää tarvita. Seksologian johtava asiantuntija Tarja Santalahti Väestöliitosta sanoo, että riittävän etäinen henkilö on tirkistelyn kohteena paras. Hänen seksiseikkailujaan on helppo halveksua ja lopulta tuntea jopa sääliä: ei meillä ainakaan noin huonosti mene. Tai jos menee, ainakaan kukaan ei tiedä siitä.

Seksiä pidettiin pitkään tabuna. Enää se ei sitä ole, vaikka ei kahvipöytäkeskusteluihin kuulukaan. Sundell kuitenkin muistuttaa, että esimerkiksi iäkkäiden tai vammaisten seksi saattaa vielä olla tabu – hieman hämmentävä asia, josta on vaikea puhua ja olla jotain mieltä. Niin sen ei pitäisi olla.

Seksi on kutkuttava asia. Jos lehtiartikkelissa kerrotaan viisi uutta seksiasentoa, lukijoita on todennäköisesti yhtä paljon kuin suomalaisten verotiedoilla. Sundellin mukaan moni on huolissaan siitä, onko riittävän hyvä sängyssä. Halutaan ottaa oppia ja tulla paremmaksi.

Siksi Sundellista on hyvä, että seksistä puhutaan: mitä enemmän asia on esillä, sitä vähemmän siihen liittyy väärinymmärryksiä. Miehelle tekee hyvää huomata, ettei olekaan ainoa, jolla ei aina seiso. Sitähän ei vättämättä kaveriporukassa kehtaa tunnustaa.

Seksi huononee ja harvinaistuu

Mikä on oikea määrä seksiä? Näitä kikkoja et opi kuin kokeilemalla. 35 seksivinkkiä, jotka olisi ollut tärkeää kuulla nuorena.

Seksi lyö internetissä poskelle ja toisellekin, ja Henriikka Sundellin mukaan se saattaa myös luoda paineita ja ahdistaa. Voi tuntua, että pitäisi olla parempi ja monipuolisempi, pitäisi harrastaa enemmän, täytyisi olla pornotähden ja maksullisen naisen risteytys, vaikka korsetti kiristää ja nukkumaankin pitäisi päästä.

Kerran kuukaudessa on aivan yhtä hyvä kuin kerran päivässä, jos itse on siihen tyytyväinen, Sundell muistuttaa. Tätä ei aina tule ajatelleeksi, kun seksiin törmää koko ajan.

Seksi on epäilemättä kaikkea sitä, mitä sen sanotaan olevan: voimavara, nautinnon antaja, merkki syvästä läheisyydestä toisen ihmisen kanssa. Tarja Santalahden mukaan suurin osa ihmisistä kokee tunnesiteen hyvin merkitykselliseksi, mutta enää ei tarvitse olla rakastunut ennen sänkyyn menemistä. Rakkaus on kokenut tässä asiassa inflaation.

Joitain tunteita seksiin kuitenkin aina liittyy. Jos ei rakkautta, niin vaikkapa halua, välittämistä tai hyväksytyksi tulemisen kaipuuta.

Suomalaiset eivät ole enää niin tyytyväisiä seksiinsä kuin esimerkiksi 1990-luvulla. MTV uutisoi elokuussa, että seksiä pidetään nyt aiempaa huonompana. Onko julkisuus saanut aikaan sen, että seksiltä odotetaan jo liikaa?

Vaikka seksi on paljon esillä, makuuhuoneissa on aiempaa hiljaisempaa. MTV:n mukaan seksiä harrastetaan nykyisin vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Syynä pidetään muun muassa kiirettä. Onko puhe sittenkin siitä, mistä puute?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.