Tämän hetken ykkösurheilija

Tässä maassa ollaan taas jääty junasta. Tai ei sittenkään ihan kaikki. Tiedän useita valveutuneita urheilun seuraajia, jotka ovat katsoneet ampumahiihtoa jo ennen tätä kautta. Silti valtaosa Suomessa ei ymmärrä, kuinka kova urheilija ampumahiihdon maailmancupia johtava Kaisa Mäkäräinen on.

Euroopassa tilanne on toinen. Meneillään olevissa Ruhpoldingin maailmancupin osakilpailuissa katsojia on lähes enemmän kuin kisapaikalle mahtuu, ja siellä Mäkäräinen on kuuma tähtiurheilija. Kilpailusta toiseen menestyvä Mäkäräinen on Suomen tämän hetken ykköstalviurheilija, jopa kovempi kuin alppihiihtäjä Tanja Poutiainen.

SUOMESSA monet ajattelevat, että ampumahiihtäjäksi siirrytään siinä vaiheessa, kun vauhti ei riitä maastohiihdossa. Mäkäräisen menestyksen myötä julkisuudessakin on pohdittu, kuinkahan hän pärjäisi maastohiihdossa. Tai että, olisiko Mäkäräinen hyvä vahvistus Suomen viestijoukkueeseen maastohiihdon MM-kisoissa Oslossa. Ihmetellään, miksi noin lahjakas urheilija ylipäänsä harrastaa pyssyhiihtoa tai pumpum-hiihtoa.

Edellisiä voi nykyisin pitää melko erikoisina tai ainakin vanhanaikaisina ajatuksina. Miksi ihmeessä Mäkäräisen edes pitäisi miettiä maastohiihtokisoihin menemistä muuta kuin harjoitusmielessä? Ampumahiihto on maastohiihtoon verrattuna paljon monipuolisempi ja sitä myötä mielenkiintoisempi urheilulaji. Suomen rajojen ulkopuolella se on myös suositumpi ja kovatasoisempi laji kuin maastohiihto.

Mäkäräisen pitäisi siis harkita siirtymistä paremmasta lajista huonompaan. Outoa, sehän on vähän sama kuin kehottaisi Ferrarin omistajaa vaihtamaan Fiatiin.

SYY AMPUMAHIIHDON nousulle maastohiihdon ohi on yksinkertainen. Siinä missä yhteislähdöt ovat maastohiihtokisojen mielenkiintoa tuhonneet, sopivat ne ampumahiihtoon täydellisesti monella tavalla.

Erityisesti yhteislähtö- ja takaa-ajokilpailut ovat erinomaisia kilpailumuotoja sen vuoksi, että ne tuovat urheilullista lisää. Esimerkiksi ampumapaikkatyöskentely vaatii urheilijoilta hurjaa paineensietokykyä siinä vaiheessa, kun viereiselle paikalle tulee se kovin kilpakumppani. Samoin kova hiihtäjä voi hiihto-osuudella aiheuttaa peesaajalle lisärasitusta, joka häiritsee ampumatyöskentelyä.

Ja ennen kaikkea ei ole pelkoa siitä, että loppusuoralla on vielä kymmeniä kilpailijoita arpomassa voittajaa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen urheilutoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.