Tänään hallitus sopuilee

Jyrki Kataisen (kok.) ja Jutta Urpilaisen (sd.) johtama hallitus tekee tänään suuret ratkaisunsa. Hallituksen puolivälitarkastelu jäi viime kuussa korulauseiksi, kun hallituspuolueet päättivät siirtää kaikki todelliset asiat ja päätökset tämän päivän kehysriiheen.

Tänään Kataisen ja Urpilaisen hallitus kiinteytyy yhteisten päämääriensä ympärille tai sitten edessä on jonkinlainen hajaannus. Hallituksen rapautuminen voi olla hidasta, jolloin hallitus istuu heikkovoimaisena kautensa loppuun saakka. Tai sitten edessä on nopea hajoaminen.

Todennäköisesti hallitus löytää tänään yhteisiä linjoja. Talouden säästöt jäävät pieniksi, sillä taloustieteilijätkin ovat varoitelleet leikkausten lamaannuttavasta vaikutuksesta. Isoon elvytykseen taas ei ole varaa.

Hallitus leikkaa hieman, korottaa monia veroja ja kertoo muistakin hyvistä aikeistaan. Toteutukset jäävät sitten sen varaan, löytyykö oikeata muutostahtoa. Ainakin kuntauudistukselle voi käydä näin.

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA julkisti tiistaina tutkimuksen, jonka mukaan suurin osa suomalaisista pitää yritysjohtajia syypäänä Suomen kilpailukyvyn heikkenemiselle.

Syynä ei siis ole yritysjohtajien väittämät liian suuret palkankorotukset vaan se, että yritysjohtajat eivät ole osanneet kehittää yritysten kilpailukykyä. Väärät strategiavalinnat ovat tuhonneet esimerkiksi metsäteollisuuden menestystä. On ostettu ylihintaan tehtaita Amerikasta tai tehty jotakin muuta tyhmää.

EVA:n pikkutietävä johtaja Matti Apunen esitteli tutkimuksen tuloksia televisiouutisissa. Oli mielenkiintoista katsoa, miten elinkeinoelämän syöttiläs selosti tuloksia.

Ne eivät varmasti olleet mieluisia.

Ja eivätkä ne olleet koko totuus Suomen kilpailukyvystä.

Tulokset kertovat siitä, että kilpailukyvyn heikkous laitetaan aina vastapuolen syyksi. Johtajat osoittelevat työntekijöitä ja työntekijät johtajia.

EK on ajanut yritysten maksamaan yhteisöveroon roimaa alennusta. Kokoomuksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori puolestaan ideoi lehtihaastattelussa pari päivää sitten tukia kasvaville innovaatioyrityksille.

SDP ja vasemmisto puolestaan vaativat hyvinvointipalvelujen parantamista ja veronkorotuksia pääomapiireille. Ay-liike hakee palkankorotuksia, vaikka se johtaisi irtisanomisiin.

Suomi ei ole enää konsensusyhteiskunta. Nyt eri leirit ovat porautuneet omien etujensa ajamiseen.

Yhteisöveron alennus on tuskin ihmelääke yritysten tilanteisiin. Uusien yritystukien kehittely on poliitikkojen ja yrityselämän järjestöjen pahe. Mitä enemmän on yritystukia, sen enemmän joku muu maksaa veroja.

Olisiko parempi, että uskoisimme oikeasti markkinatalouteen emmekä rakentaisi miljardien eurojen yritystukien ja sen liepeillä liikkuvien sitrojen verkkoa.

Aivan samoin voisi olla parempi, että toimeentulotukia ja muita ihmisten tukia karsittaisiin ja mahdollisimman moni ihminen ohjattaisiin oikeisiin töihin vaikka pienellä palkalla.

Sosialismin piti kaatua Neuvostoliiton mukana. Suomessa se elää etujärjestöissä, jotka maksattaisivat kaiken veronmaksajilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.