Täydellisen päivän resepti

Se sunnuntai hipoi täydellisyyttä. Ensin kymmenen tunnin katkeamattomien yöunien jälkeen aurinko herätti hellästi paisteellaan. Seuraavaksi kirpakka syysaamu houkutteli penikkavaivaa potevan reippaalle lenkille. Pitkästä aikaa kivuttomalta tuntunut juoksu sai kropassa aikaan endorfiinimyrskyn.

Euforinen hyvänolontunne sai ryhtymään uhkarohkeaan kokkausyritykseen. Ensimmäistä kertaa testissä ollut hirvipekonipata hautui paistokasarissa laittoman pitkään, mutta viimeistään silloin makunystyrät heräsivät syntisen hyvältä maistuvaan sunnuntaihin.

Päivän kruunasi naurettavan hauska suomalainen elokuva, jota ryyditti, totta kai, suolaisen synkkä ja mustan puhuva irtokarkkipussi. Illalla kertasin hymyillen päivän antia.

Nanosekunnissa niskavillat nousivat pystyyn. Universumilla on ikävä tapa potkaista balanssi takaisin elämään, joten mieleen hiipi vain yksi kysymys: Mitä täydellisen päivän vastapainoksi huomenna menetän? Läheisen, terveyden, elämänhalun, työpaikan, säästöt, ajokortin, maltin, muistin, hampaat?

Täydellisen päivän reseptiä on yritetty jopa tutkia. Keväällä julkaistun saksalaisyhdysvaltalaistutkimuksen mukaan siihen kuuluu muun muassa läheisyyttä, seurustelua, ruokailua ja mietiskelyä, mutta vain 36 minuuttia työntekoa. Täydellisen päivän (16 tuntia) aikana käytetään esimerkiksi intiimiin kanssakäymiseen 106, liikuntaan 68 ja lastenhoitoon 46 minuuttia.

Humoristisen nettisivuston mukaan naisten täydellinen päivä alkaa sillä, että vaaka näyttää kaksi kiloa vähemmän. Parhaan ystävän kanssa ulkoilmakahvilassa vietetyn lounaan jälkeen on vuorossa kauneusunet. Illalla katetaan kynttiläillallinen kahdelle ja tanssitaan. Lopuksi kuuma suihku (yksin) kotona ja rakastelua.

Miesten täydellinen päivä alkaa intiimillä kanssakäymisellä samalla, kun luetaan sanomalehden urheilusivuja. Seuraavaksi lennetään yksityisjetillä pelaamaan golfia maapallon toiselle puolelle, pyydystetään maailmanennätysmiekkakala ja illalla katsotaan Urheiluruutu. Lopuksi kolme isotissistä missiä hieroo hinkeillään miehen uneen.

Täydellinen päivä on innoittanut myös lauluntekijöitä. Viime kuussa menehtynyt Lou Reed on riimitellyt kenties kaikista tunnetuimman aiheeseen liittyvän kappaleen. Perfect Day -kipaleen on arveltu kuvaavan onnellisen parisuhteen kulkua tai viittaavan Reedin ongelmiin seksuaalisuuden tai huumeiden käytön kanssa. ”Oh, it’s such a perfect day. I’m glad I spend it with you”.

Ceebrolisticsin Hyviä juttuja -kappaleessa täydellisyys kiteytyy rentouteen. ”Täydellistä päivää eletään, ei murheita kenelläkään, katuja rennosti edetään. Kun täydellistä päivää eletään, iltamyöhään hyviä juttuja tehdään.” Tunteiden tulkki Antti Kleemola laulaa Täydellinen päivä -biisissä pohjalla nousemisesta. ”Ei kiitos tänne enää melankoliaa. Tää on täydellinen päivä uskaltaa”.

Ja kysymykseen, mitä minulle tapahtui syntisen hyvältä tuntuneen sunnuntain jälkeen maanantaina, voi vastata vaikka Samuli Putron Se täydellinen -kappaleen sanoja siteeraten. ”Yhtä kaikki onni on kuin postinkantaja, hoidettuaan homman siirtyy taloon seuraavaan”.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen avustaja ja vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.