Täysin virheellisiä ufo-havaintoja

TV5 on kertonut ensi viikon ”ufo-teemaisesta leffaviikostaan”. Maanantaista sunnuntaihin nähdään seuraavat elokuvat: Land of the Lost, E.T. The Extra-Terrestrial, Paul, The World’s End, The Is the End, Elysium ja Oblivion.

Ihan kiva mutta yksi ongelma tuossa on. Yhtäkään noista teoksista ei voida mitenkään pitää ”ufo-elokuvana”. Ärsyttää tällainen epätarkkuus ja kielen väärinkäyttö.

Termi ufo tulee englannin kielen sanoista unidentified flying object. Sitä ei tarvitse kääntää vapaasti, vaan tarkka käännös on hyvin helppo: tunnistamaton lentävä esine.

Ufolla ei siis ole mitään tekemistä avaruusolentojen ja heidän alustensa kanssa. Mikäli joku sellaisen näkee ja todistaa aluksen kuuluvan maapallon ulkopuoliselle älylliselle rodulle, kyseessä ei ole ufo. Silloin vempele ei enää ole tuntematon, vaan tunnistettu. Tosin tätä ei ole tapahtunut ihmiskunnan historiassa vielä kertaakaan.

Tietenkin joku voi viisastella, että vaikkapa E.T:n maapallolle tuonut laite on ufo, koska ihmiset eivät sitä avaruusalukseksi tunnistaneet. Tämä on totta, mutta elokuva ei varsinaisesti siitä kerro. Elokuvasta ei tule urheiluelokuvakaan, vaikka siinä hetki jalkapalloa pelattaisiin.

TV5:n ensin viikon elokuvien teema on siis science fiction. Se on laaja termiä, jonka rajoja on mahdotonta tarkkaan määritellä. Mutta mainittujen elokuvien kohdalla tätä ongelmaa ei ole: selvää scifiä.

Jotkut ovat käyttäneet jo pitkään termiä spefi, eli spekulatiivinen fiktio. En suostu tuota sanaa hyväksymään, koska kaikki fiktio on spekulatiivista. Tosin monesta scifiksikin kutsutusta teoksesta puuttuu se science-puoli täysin. Enimmäkseen myös noista TV5:n elokuvista.

Kappas, havaitsin juuri työhuoneeni ikkunasta ufon. Olosuhteiden ja elämänkokemuksen perusteella se oli varis, jota en kuitenkaan ehtinyt tunnistaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .