Tötteröindeksi lupaa hyvää

Mikä maksaa Jyväskylän satamassa 4, Mikkelin torilla 4,50, mutta Äänekoskella vain 3,10 euroa? Iso tötterö.

Äänekosken kilpailukyky on siis ainakin jäätelötötterö-indeksillä mitä parhaimmassa kunnossa. Ero naapurikaupunkeihin on Äänekosken eduksi vähintään 20–30 prosentin luokkaa.

Sitä paitsi Keskuspuiston tötteröt ovat huomattavan suuria verrattuna kilpaileviin vaihtoehtoihin. Kirsikkajäätelö on tosin aina hintansa väärti.

 

Muuten Äänekosken kilpa suurempien kaupunkien kanssa on vielä epätasainen, mutta se on miellyttävän ripeästi tasaantumassa.

Äänekoskella tapahtuu paljon, eikä nyt puhuta pelkästään biotuotetehtaan rakentamisesta. Tonttikauppa käy ja liiketilat täyttyvät.

Pikkuviilausta on meneillään siellä ja täällä. Kirjastoa kaunistetaan maalilla. Rantapuistossa on menossa vähän isompi työmaa. Hotelli Hirvi on remontissa ja niin edelleen.

Kaupungin ilme ja toimeliaisuus kohenevat silmissä.

 

Myös tilastot kertovat nopeasti paranevista ajoista. Kaupunki on kerännyt alkuvuodesta toukokuun loppuun mennessä verotuloja yli 33 miljoonaa euroa.

Verokertymä on kasvanut lähes miljoonalla eurolla vuoden takaisesta saaliista. Erityisesti kaupungintalolla lämmittää se, että yritysten toimeliaisuus on verotulojen valossa virinnyt. 

Yrityksiltä kerättävää yhteisöveroa nimittäin kertyi pelkästään toukokuussa lähemmäksi kaksi miljoonaa euroa. Se on kaikkien aikojen ennätys yhden kuukauden yhteisöverotuottona.

Hieno homma on sekin, että Äänekosken väkimäärä on muuttovoiton ansiosta kasvanut alkuvuodesta kahdeksalla hengellä. Viime vuonna samaan aikaan miinusta oli 69 henkeä.

Eikä tässä vielä kaikki. Parasta on se, että myös työllisyystilanne kääntyi huhtikuussa pitkästä aikaa parempaan suuntaan.

Ely-keskuksen työllisyyskatsauksen mukaan Äänekosken työllisyys parani kuukaudessa peräti prosenttiyksiköllä. Se tarkoittaa, että työttömänä on lähes sata kaupunkilaista vähemmän kuin kuukautta aiemmin.

Jos Äänekosken talous ja työllisyys paranevat tätä rataa, voivat viritä puheet ylikuumenemisesta.

Niitä voi yrittää viilentää jäätelöindeksillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.