TV-maksu ja Virtasten väritelevisio

Digiuudistuksen loppuhuipennuksen juhlahumussa on Viestintävirastolla lentänyt lapsi pesuveden mukana digitunkiolle. Uuden tekniikan mullistaessa ihmisten tapoja katsoa tv:tä Viestintävirasto on päättänyt jatkaa tv-maksutarkastuksia pääosin perinteisin eväin.

Eväiden parasta ennen -päivämäärä on tosin mennyt jo aikoja sitten.

Vielä 15 vuotta sitten lupatarkastusten aiheellisuus oli jotakuinkin perusteltua. Jos tarkastajasetä sai ikkunasta kurkistelemalla tai ovikelloa soittamalla selville, että Virtasten olohuoneen nurkassa pauhasi uusi väritelevisio, rapsahti maksettavaksi tv-lupamaksu kaikkine rästeineen.

Pelote toimikin kohtuullisesti ja Virtaset maksoivat kiltisti tv-maksunsa. Eihän haluttu koko naapuruston tietävän, että Virtasilla on kyllä rahaa väritelevisioon, mutta ei tv-maksuun.

Jo videoiden ja dvd-soittimien tulo mutkisti hiukan asioita. Lupatarkastajan piti tietää, katsellaanko Virtasilla televisiota vai kenties dvd-elokuvaa videotykin kautta, tai vaikka tietokoneen ruudulta. Ei ollut enää valtionvirkamiehellä helppoa.

Nyt uusi tekniikka on antanut viimeisen kuoliniskun perinteiselle tv-maksutarkastukselle. Tarkastajan pitäisi tutkia, millaiset kännykät Virtasilla on, löytyykö tietokoneen takaa kenties usb-digiviritin, tai onko Virtasten olohuoneen taulutelkkarin digiviritin työnnetty ovelasti kirjahyllyn alle. Ei käy kateeksi tarkastajasetää.

Kirjoittaja on jyväskyläläinen median moniottelija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.