Taantumassa ollaan, mutta täältä noustaan

Bruttokansantuote on nyt supistunut kahden perättäisen vuosineljänneksen ajan, mitä pidetään taantuman määritelmänä. Taantumassa siis ollaan. Björn Wahlroos on luonut optimismia julkisuudessa kertomalla, että hänen mielestään finanssikriisissä pahin on takana ja kesällä jo helpottaa. Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen puolestaan arvioi kuitenkin pahimman olevan vielä edessä. On selvää, että hyvien vuosien jälkeen tullut talouskriisi pakottaa leikkaamaan myös julkisia menoja.

Keski-Suomi elää viennistä ja vienti on sukeltanut rajusti. Keski-Suomen kauppakamarin myöntämien vientipapereiden määrä laski 30 prosenttia vuodesta 2007 vuoteen 2008. Jos taas verrataan tammikuuta 2008 vuotta aiempaan, laskua on lähes 40 prosenttia.

FINNVERAN LISÄVALTUUDET viennin edistämiseen ovat perusteltuja ja ne on saatava pk-yrityksillekin käyttöön nopeasti. Vientiyrityksiä ja rahoittajia huolettaa nyt rahoituksen saatavuus ja sen kilpailukykyisyys verrattuna kilpailijoihimme. Aika ei toimi odottavan hyväksi tässä asiassa, peruutetut kaupat eivät tule enää uudelleen arvioitavaksi tänä vuonna.

Vielä viime vuonna suunnittelimme kehittämistoimintaa kasvavaan talouskehitykseen ja työvoimapulaan. Nyt maailma kääntyikin päälaelleen ja suunnitelmat menevät uusiksi. Kehittämisorganisaatiot ovat aivan oikein reagoineet ja suunnanneet toimintansa muuttuneeseen tilanteeseen. Nyt meiltä tarvitaan rohkeutta ja joustavuutta muuttaa projektejamme vastaamaan yritysten tarpeeseen.

MEILLÄ EI ole varaa menettää elinkelpoisia yrityksiä tässä taantumassa, jos ne järkevillä korjaavilla toimenpiteillä on pelastettavissa. 1990-luvun laman kokemuksista on otettava opiksi. Meiltä löytyy useita esimerkkejä, joissa 50 000-100 000 euron oikea-aikaisella panostuksella päästiin pahimman yli ja talouskasvun myötä yritys on moninkertaistanut liikevaihtonsa. Tuo panostus on tuonut 15 vuoden aikana kymmeniä miljoonia takaisin yhteiseen laariin maksettuina palkkoina ja veroina.

Toivon, että TE-keskus, Finnvera, kehittämisyhtiöt ja pankit saavat pelivälineensä nopeasti iskukuntoon, sillä tästä taantumasta noustaan vain yhdessä ja sujuvalla yhteispelillä.

Kirjoittaja on Keski-Suomen kauppakamarin toimitusjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.