Taas linnut laulaen tulevi

Takatalvesta huolimatta kevät etenee vääjäämättä. Jokakeväisen ihmeen, muuttolintujen hämmästyttävän tuhansien kilometrien mestarisuunnistuksen aika on jälleen käsillä. Keski-Suomessa havaittuja tulokkaita ovat jo ainakin kiuru, kottarainen, töyhtöhyyppä ja harmaalokki.

Kaamosmasennuksesta kevätväsymykseen siirtyessämme edes linnut laulavat lohtua elämäämme. Tänä vuonna pöllöt ovat huhuilleet kiitostaan hyvälle myyrävuodelle jo viikkoja. Näinä maaliskuun lopun kuulaina iltoina tarkkaavainen luontomystikko lumoutuu myös tiaisen titityksen, teeren pulinan ja tikan koputtelun äärellä.

VIELÄKÄÄN ei siis koittanut biologi Rachel Carsonin jo lähes puoli vuosisataa sitten ennakoima Äänetön kevät ( Silent Spring, 1962). Herättäjäteosta on syystäkin pidetty ympäristöliikkeen lähtölaukauksena. Klassikkojen tapaan sen ydinsanoma on yhä ajankohtainen.

Yli 40 prosenttia Euroopassa pesivistä ja Afrikkaan muuttavista lintulajeista on vähentynyt 1980-luvun jälkeen. Lajeista joka kymmenes on luokiteltu kansainvälisesti uhanalaiseksi tai silmälläpidettäväksi. Euroopan laajuisesti vähentyneitä lajeja ovat esimerkiksi tuikitavalliset haarapääsky ja käki.

BirdLife Internationalin viime syksyn tutkimuksen mukaan 45 prosenttia Euroopan yleisimmistä lintukannoista ja peräti 80 prosenttia Australian peruslintukannoista on pienenemässä. Aasiassa 62 prosenttia maanosan muuttavista vesilinnuista on kokenut kantojen romahduksen, osa peräti sukupuuton partaalle. Tutkimuksessa seuratuista 1 226 lajista kahdeksasosa luokiteltiin uhanalaisiksi ja 190 välittömän sukupuuton uhkaamiksi.

MUUTTOLINTUJEN suurin uhka on ihminen, joka tuhoaa lintujen muuttoreiteillään tarvitsemat levähdys- ja ruokailupaikat. Välimeren alueella vaarana on yhä myös laiton kevätmuuttopyynti.

Lintujen uhat ovat samantapaisia kaikkialla maailmassa: kosteikkojen ja tärkeiden lintualueiden supistuminen, maa- ja karjatalouden voimaperäistyminen, ilmastonmuutos, aavikoituminen, vieraslajit, taudit ja laiton metsästys sekä nykyisin myös tehokalastus.

Tuorein lintuselvitys, presidentti George W. Bushin vuonna 2007 määräämä ja Yhdysvaltain sisäministeriön vastikään julkaisema The US State of Birds kertoo, että lähes 800 pohjoisamerikkalaisen lintulajin kanta on joko vaarantunut, uhattu tai pienentynyt merkittävästi. Uhatuimpia ovat Havaijin lintulajit, lähes kaikki sukupuuton partaalla. Myös etenkin rannikoiden ja niittymaiden lintulajit ovat taantuneet pahoin 40 vuodessa. Niin Havaijin laululintujen, Uuden Englannin kahlaajien kuin Michiganin kerttustenkin määrät putoavat.

Toki esimerkiksi valkopäämerikotkan ja monien vesilintujen kannat ovat kasvaneet ja muuttohaukka on pelastettu sukupuutolta. Luonnonsuojelun voitot on kuitenkin aina saavutettu juuri niillä määrätietoisilla ympäristöpanostuksilla, joita taloustaantuman oloissa leikataan ensimmäisenä.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.