Taide on olemassa katsojan silmissä

Maailman paras elokuvakriitikko Roger Ebert yllätti. Hän väitti vankasti, että videopelit eivät ole taidetta. Mielestäni ne ovat, mutta asiasta saa vapaasti olla eri mieltä. Se on kuitenkin sivuseikka. Ensisijaisesti pelit ovat viihdettä, kuten myös elokuvat ja tv-ohjelmat.

Kysymys ei olekaan siitä, mitä sanottiin, vaan siitä, kuka sanoi. Arvostan Ebertia suuresti. Hän rakastaa elokuvaa aidosti, mutta taitaa myös kriitikon työn vaatiman teoreettisen puolen. Ebert kirjoittaa erinomaisesti ja tekee jatkuvasti mainioita havaintoja. Urani elokuva-arvostelijana perustuu pitkälti Roger Ebertin matkimiseen.

Netissä väittelyt käydään Wikipedia-sitaatein, joten tehkäämme mekin niin. Taide koostuu suomenkielisen Wikipedian mukaan "ihmisen luomista teoksista, jotka saavat hänessä aikaan esteettisen kokemuksen. Taide on ilmaisun, viestinnän, kannanoton ja mielihyvän tuottamisen väline." Pian tehdään lisäys siitä, että taide voi aiheuttaa muutakin kuin esteettisyyden tunteita. Tämäkin Wikipediasta löytyy: "Se, onko jokin teos on taidetta, riippuu tarkastelijan omaksumasta taidekäsityksestä."

Ebertin taidekäsityksen mukaan videopelit eivät ole taidetta. Jos subjektiivisuus sallitaan - ja kai se on pakko - Ebert on tahollaan oikeassa. Mutta: niin ovat myös vastaanväittäjät, joilla on erilainen taidekäsitys.

Ebertin kommentin lähempi tutkimus hämmästyttää. Miehen pointti on, että pelit eivät voi olla taidetta, koska pelien luonteen mukaisesti valinnat tekee pelaaja, ei luova taiteilija.

Hetkinen! Roger Ebert väittää, että taide ei voi olla interaktiivista. Vuorovaikutus taiteen ja taiteenkokijan välillä on kielletty. Tai ainakin sellainen vuorovaikutus, joka ei johda taiteentekijän etukäteen määräämään lopputulokseen hänen haluamallaan tavalla.

Ebert antaa taiteilijalla täydellisen määräysvallan siihen, miten taide tulisi kokea. Muut tavat ovat vääriä. Fiksu mies taitaa tällä kertaa puhua höpöjä.

Keski-ikäisen besserwisser-juopon tylsät ja sisäsiittoiset jaaritukset ovat yleisen käsityksen mukaan taidetta, kun ne julkaistaan kirjan muodossa. Peli kuin peli syntyy monen luovan ihmisen luovan työn tuloksena.

Pelit ovat taatusti taidetta. Suuri kysymys on sama kuin muunkin taiteen kohdalla: Ovatko pelit hyvää vai huonoa taidetta? Se taas vaihtelee peleittäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.