Taidetta huonojalkaisille

Ennen porhalsin Helsingissä käydessäni lähes juosten galleriasta ja museosta toiseen. Jossain vaiheessa taiteen katseleminen alkoi käydä työstä vaivaisenluisilla ja nyttemmin myös nivelrikkoisilla jaloilla. Tuskaa lisää myös myös kulumien vaivaama selkä, joka tekee usein tenän kovilla asfalttikaduilla liikkuessa.

Onneksi olen keksinyt hienoja oikopolkuja, joita muutkin taidenälkäiset voivat pääkaupungissa asioidessaan käyttää. Taidenäyttelyissä käyvien jalkavaivojen kanssa kärsivien kanssasisarteni ja -veljieni ei tarvitse tyytyä ydinkeskustassa sijaitsevien Ateneumin, Amos Andersonin ja Kiasman antiin. Siitä pitää huolta Helsingin kaupungin liikennelaitos, mikäli ei satu olemaan lakossa.

Kaivokadulta heti rautatieaseman edestä lähtee kutosen ratikka. Fredan pysäkiltä pääsee vaivatta Galleria Brondaan ja Aleksanterinteatterin luota Sinebrychoffille. Linjan päätepysäkki taas on meren rannalla aivan galleria Forum Boxin edessä.

Samalla linjalla palatessa Kaisaniemen pysäkin välittömässä läheisyydessä on lähinnä suomenruotsalaista taidetta ja taideteollisuustuotteita esittelevä Norsu-galleria ja vinosti sitä vastapäätä Unkarin tiede- ja kulttuuri-instituutti tyylikkäine näyttelytiloineen. Linjan päätepysäkillä kannattaa poiketa katsomassa Arabian myymälän lisäksi talon 9. kerroksen näyttelytilaa.

Palatessa voi Rautatietorilla vaihtaa 3T:hen, jolla pääsee esimerkiksi aivan Tennispalatsin taakse. Siellä on hyvän kahvilan lisäksi Helsingin kaupungin taidemuseo ja Kulttuurien museo. Laskettelemalla liukuportaita alas ja ylittämällä kadun olet suoraan Pohjoisella rautatiekadulla Ava-gallerian edessä ja sen vieressä olevan Nunes-gallerian edessä.

Luonto-museon edestä voi kaartaa Nervanderinkadulle, jossa kohtuullisen ylämäen päässä kohoaa Hildur Ekelundin luomus, äskettäin saneerattu Taidehalli ravintoloineen.

Sieltä voi hiljalleen laskeutua eduskunnan lisärakennuksen ohi ja hypätä lasipalatsin edessä esimerkiksi raitiovaunuun numero 17. Diana-puiston kohdalla pois jäädessä voi pyörähtää Taidemaalariliiton galleriassa ja Design-Centerin näyttelytiloissa, joiden yhteydessä on mainio, mutta hintava kakkubaari. Samalla voi Uudenmaankatu 4:n sisäpihalla olevaan Galleria Jangvaan, jossa esitellään rämäpäisten nuorten taidetta. Näitä tekijöitä on syytä seurata samoin kuin seuraavassa korttelissa sijaitsevan Galleria Heinon taiteilijoita.

Jos taas jatkaa 17:llä Johanneksenkirkon luo, edessä on Design-museo takannaan Rakennustaiteen museo. Muutaman askeleen päässä Korkeavuorenkadulla on piskuinen, mutta kiintoisa Frida-galleria ja nykyisin myös Taidegraafikkojen näyttelytila.

Vielä on muistettava rautatieaseman edestä Kauppatorille suuntaava 3B, joka pysähtyy aivan Galleria Sculptorin edessä. Jos jää edellisellä pysäkillä pois, voi kävellä Kauppatorin poikki ja hypätä Suomenlinnan lauttaan. Perillä rannan tuntumassa on Rantakasarmi. Leikkaa tämä talteen ja nauti taiteesta kesäisessä Helsingissä.

Kirjoittaja on kriitikko ja Keskisuomalaisen avustaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.