Talonvaltaajien imago-ongelma

Huhtikuu alkoi Jyväskylässä kulttuurin nimissä tehdyllä mediatempauksella: yliopistoalueen Polaari-rakennus vallattiin. Valtaajat toivoivat löytävänsä tilat, joissa nuoret voivat järjestää omannäköistään kulttuuritoimintaa ja luoda työtiloja taiteilijoille ja käsityöläisille.

Jostain syystä lyhytaikainen valtaus jätti kuitenkin jälkeensä vain tussilla sutattuja seiniä ja rikottua omaisuutta. Pieni joukko onnistui parissa päivässä leimaamaan kulttuurikeskusten, taiteilijoiden työtilojen ja omaehtoisen toiminnan puolestapuhujat vandaaleiksi, jotka eivät kunnioita muita.

Suuri osa valtauksen aiheuttamista ongelmista johtui varmasti vain huonosta organisoinnista; kyllähän talo on mahdollista vallata myös niin, ettei siitä koidu häiriötä naapureille eikä rakennukselle itselleen. Ja kulttuuritilojen vaatimus itsessään on aivan oikeutettu.

Valtaajien toiminta ei kuitenkaan vastannut heidän tavoitteitaan. Jos rakennuksesta halutaan luoda kulttuuritila, miksi siellä vain soitetaan kovaäänistä musiikkia ja tussataan seiniä? Minne jäi se paljon puhuttu kulttuuri? On naiivia kuvitella, että seinille piirtely muuttuisi yhteiskunnallisesti merkittäväksi teoksi, joka ratkaisee kulttuurialan ongelmat.

Tällaisissa mediatempauksissa avainasiaksi nousee imagon luominen. Kun vastassa on niinkin monipäinen hirviö kuin media, pitäisi omaa asiaansa ajamaan nousevien ihmisten olla erityisen tarkkoja siitä, millä se hirviötä ruokkii.

Jos ryhmä olisi astunut esiin uutta luovana ja vastuuta kantavana joukkona, eikä yhteisen kulttuuriperinnön tuhoajana, tilanne voisi olla toinen. Jos he olisivat onnistuneet perustelemaan, miksi kulttuuritilojen puute on kaupunkilaisten yhteinen ongelma eikä vain tekosyy pienen piirin radikaalille toiminnalle, voitaisiin lehdissä tänään keskustella kulttuurista sen sijaan, että keskustelua herättää vain omaisuusvahinkojen määrä.

Vaikka kulttuurin ahdinko turhauttaa, joskus kärsivällisyys olisi hyve. Samaan aikaan, kun kulttuurialalla työskentelevät ihmiset tekevät kaikkensa perustellakseen lisäresurssien, tilojen ja rahan tarvetta, talonvaltaajat todistavat, etteivät kulttuuritoimijat ole luottamuksen arvoisia. Tulevaisuudessa Polaarin valtausta voidaan käyttää hyvänä argumenttina tilojen antamista vastaan. Jos nuoret tuhoavat itse itselleen valtaamiaan tiloja, voidaanko uskoa siihen, että he kunnioittavat heille annettuja tiloja yhtään sen enempää?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.