Talouskriisi toi roskisdyykkauksen osaksi Kreikan arkea

Valmistellessani työmatkaa Kreikkaan törmäsin epätavalliseen ongelmaan. Jopa Kreikassa asuvia suomalaisia oli erittäin vaikea saada suostumaan haastateltavaksi. Syynä kieltäytymiseen oli pettymys median Kreikka-uutisointiin.

Kreikassa asuvat suomalaiset kertoivat minulle myöhemmin, että moni heidän Facebook-kavereistaan on poistanut heidät kaverilistaltaan saatesanoin: ”Sinäkin siellä elät minun verorahoillani”.

Kreikan talouskriisi ei ole tavallisten kreikkalaisten työssä käyvien kansalaisten syytä.

Työtä tehtäisiin, jos sitä vain olisi, vaikka palkat ovat laskeneet ja valtionkin palkanmaksu on usein myöhästynyt. Yksityisellä sektorilla palkkoja on saattanut joutua odottamaan kuukausia.

Kreikkalaista opettajaa haastatellessani sain kuulla karuja kokemuksia kriisin vaikutuksesta tavalliseen arkeen. Keskiluokkaisella asuinalueella Ateenassa sijaitsevan alakoulun oppilaat ovat nyt huomattavasti levottomampia kuin ennen. Perheiden epävarma taloudellinen tilanne ja siitä seuraavat ongelmat synkistävät myös lasten arkea.

Kodittomuus jopa ennen keskiluokkaisella asuinalueella on lisääntynyt. Koulun lähes joka luokalla on lapsia, joilla ei enää ole kotia. Läksyjen teko kadulla asuessa on käytännössä lähes mahdotonta.

Kreikan valtion kouluissa lasten pitää tuoda kouluun eväät – tai rahaa, jolla ostaa välipalaa koulun kioskista. Yhä useammalla lapsella ei ole eväitä eikä rahaa ruuan ostamiseen.

Monissa perheissä käydään kaupan sijaan roskiksella, josta yritetään löytää niin kelvollisia vaatteita kuin syötäväksi kelpaavaa ruokaa.

Palkat ja jopa minimipalkka ovat laskeneet Kreikassa. Nekin, joilla on edelleen työtä, joutuvat miettimään hyvin tarkkaan, miten raha riittää peruselinkustannuksiin.

Monet eivät enää haaveile lomamatkoista edes oman maan sisällä. Ravintolassa ja kahvilassa käytiin ennen useita kertoja viikossa tai ainakin viikoittain, nyt vain kerran kuukaudessa tai harvemmin.

Matkailusta elävillä saarilla asukkaiden taloustilanne on hieman parempi kuin pääkaupungissa Ateenassa. Taloudellista huolta tuo matkailun parissa työskenteleville etenkin venäläisten matkailijoiden väheneminen.

Roskiksista ruokaa etsiviä ihmisiä on alkanut näkyä myös esimerkiksi Rodoksella, jossa ravintoloitsijat ovat huomanneet myös kreikkalaisten asiakkaiden vähenemisen ja ostokäyttäytymisen muuttumisen. Viiniä tilataan nykyään paljon aiempaa harvemmin ja viikonloppuisinkin ruokajuomaksi ravintolassa saa riittää vesi.

Moni kreikkalainen pyysi minua kertomaan artikkeleissani suomalaisille, etteivät kreikkalaiset ole pahoja tai laiskoja ihmisiä.

Itsensä elättäminen työtä tekemällä on yleensä ihmiselle tärkeää kulttuuritaustasta riippumatta. Moni kreikkalainen kokee talouskriisin ongelmien myötä menettäneensä ihmisarvonsa ja itsekunnioituksensa. Psyykkinen nousu on Kreikassa vielä suurempi haaste kuin talouden tasapainottaminen.

Kirjoittaja on Egyptissä asuva vapaa toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.