Talven tilalle tuli toukokuu

Mediamurros on pienentänyt sanomalehden mutta vastaavasti paksuntanut sitä, joten siltä osin kaikki on ennallaan Auringon alla. Muutoin mannerlaatat liikkuvat ja uhkaavat siirrellä jopa maakuntien rajoja.

Helmikuun alussa 26 jämsäläistä kaupunginvaltuutettua halusi, että Jämsä siirtyy pois Keski-Suomesta osaksi Pirkanmaata. Itse vastustan ajatusta jyrkästi, sillä ainut hyvä kantarellipaikkani sijaitsee Jämsässä. Olisi sulaa hulluutta ajaa sieneen toiseen maakuntaan asti.

Sitä paitsi Pirkanmaalla on yleensäkin nihkeää sienestää. Yritin sitä pari syksyä sitten, kun herkkutatit oikuttelivat ja nousivat maassamme vain Satakunnassa ja Pirkanmaalla. Tampereen reissulta palatessa oli tarkoitus pysähdellä ja kerätä peräkontillinen tatteja, mutta ei onnistunut. Pirkanmaalaiset ovat eristäneet hirviaidalla maakuntansa niin tehokkaasti, ettei Ysitieltä pystynyt poikkeamaan metsään.

Toisaalta ymmärrän hyvin Jämsän päättäjiä. Minustakin olisi kiva, jos asuinmaakunnassani olisi kunnon Ikea ja Stockmannin tavaratalo herkkuosastoineen. Jämsäläisillä saattaa olla, mikäli valtio itsehallintoalueista ensi kuussa päättäessään toiveen toteuttaa.

Kevään merkkejä on maalla, merellä ja ilmassa niin paljon, että tekee mieli laulaa Johanna Kurkelan tavoin Toi talven tilalle toukokuun.

Toissaviikolla polkupyörän vaihteet alkoivat taas toimia. Mahtava elämänlaadun parannus, kun on koko talven sihkuttanut ykkösellä. Samoihin aikoihin pyörätiet sulivat ensimmäisen kerran keväiseksi sohjomössöksi.

Koko talven oikutellut lukittava metallinen postilaatikko toimii sekin jo normaalisti ilman lukon liekittämistä keittiötohottimella. Viime viikon torstaina heräsin karmeaan päänsärkyyn, mutta samalla omituisen onnellisena. Siitä viimeistään tiesi, että talvi on ohi!

Kaupassa kotimaisen tuorekurkun hinta on lähtenyt laskuun kevättä enteillen. Seuraavaksi romahtaa tomaatin hinta ja sitten alkavat salaattipehkot tuuhentua.

Salaatissa on jotain maagista, sillä mieskin on oppinut valitsemaan kunnon puskan erehdyttyään vain kerran tuomaan kotiin kynityn parilehtisen yksilön. Yleensä vaimon kaupankäyntiohjeiden omaksuminen vaatii pitemmän ajan, jopa ikuisuuden.

Vaikeinta näyttää olevan lihan ostaminen. Nautajauheliha ei ole sama kuin paistijauheliha eikä kilo paistia ole sama kuin kilo jauhelihaa. Näitä meillä vielä harjoitellaan.

Kananmunahyllyllä menee omakin sormi suuhun. On kennotolkulla vapaan kanan munia, virekemunia, luomumunia, maalaismunia, onnellisen kanan munia ja lattiakananmunia. Tavallisia kananmunia ei ole enää ollenkaan, lähimpänä lienevät perinteiset munat.

Lopuksi vitsi. Vladimir Putin, Donald Trump ja Jämsän Äijä olivat satelliitissa ja päättivät hypätä alas. Se valtio, jonka alueelle itse kukin laskeutuisi, muuttuisi osaksi omaa valtakuntaa.

Putin hyppäsi ensin ja tähtäsi Amerikkaan, mutta osui Mariaanien hautaan Tyynellämerellä.

Samaan reikään meni myös Moskovaan yrittänyt Trumpkin.

Jämsän Äijä pelkäsi osuvansa Keski-Suomeen ja jäi mieluummin maata kiertävälle radalle. Jäi kuin Jämsän Äijä taivaalle, sanonta kuuluu nykyään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.