Tappioyhtiöt kaupungin riesana

Jyväskylän kaupungilla on kaksi tappiopesää. Kiinteistönhuoltoyhtiö Total ja Jyväskylän Energia (JE) keräsivät yhteensä miljoonatappiot. JE:n tappio pieneni viime vuonna runsaaseen kolmeen miljoonaan euroon edellisen vuoden lähes kymmenestä miljoonasta eurosta. Totalin tappio oli lähes 700 000 euroa.

Energiasta kaupunki saa korkotuloja ja muutakin tuloa. JE ei ole kaupungin kannalta huono sijoitus, mutta silti energiayhtiön raskas tappiollisuus rassaa. Kaupungin omistamat yhtiöt eivät voi olla pysyvästi miinuksella. Niiden on karsittava kustannuksia tai saatava lisää tuloja. Todennäköisesti molempia.

Tämä tarkoittanee hintojen nousua. Kaukolämpö hinnan on noustava.

Energiayhtiö on järkevää pitää kaupungin omistuksessa. Pitkällä aikavälillä JE voi tuottaa kaupungin kassaan isosti tuloja. Nämä tulot ovat silloin jyväskyläläisten eduksi eivätkä valu kansainvälisten sijoitusomistajien taskuihin.

Kiinteistönhuollossa voi olla toisin. Se tuskin on kaupungin liiketoimintaa pitkän päälle. Jos se kuitenkin tuottaa kohtuullista tuloa kaupungin kassaan, omistaminen voi olla järkevää.

PRESIDENTTI Tarja Halonen ojensi Kauppatorilla humalassa juhlineita kiekkoleijonia hienovaraisesti antamalla Suonenjoen päiväkotilasten kortin ja muistuttamalla esikuvan roolista. Halonen iski tilanteeseen juuri oikein.

Leijonat voitti upeasti MM-kultaa. Joukkueesta tuli suuri sankareita.

Kotiinpaluu teki sankareista reppanoita. Myötähäpeä oli suuri, kun maalivahtivalmentaja Pasi Nurminen kaatui lentokentällä humalassa punaiselle matolle. Nuoren huippuhyökkääjän siideripullon heiluttelu näytti pahalta. Ja joukkueenjohtaja Timo Jutilan puheet nilkkatulehduksen takia katoamisesta olivat jo vitsi.

Maajoukkueen kotiinpaluu osoitti, että jääkiekkoilijoiden toiminta ei ole ammattimaista. Pahiten mokasi joukkueen johto. Heidän olisi pitänyt hoitaa pelaajat ja erityisesti itsensä kotimaan lentokentälle sekä paluujuhliin selvinä ja iloisina.

Jääkiekkoliitto on nyt sen edessä, että joukkueen johdossa on ehkä tehtävä irtisanomisia. Hommia kun ei osattu hoitaa hetkellä, jolloin julkisuus oli suuri. Se oli häpeäksi koko maalle.

Iloinen samppanjan kuohuttelu voiton jälkeen on asiallista, mutta örveltävän jengin ryömiminen kotimaahan oli ala-arvoista.

Esimerkki on väärä nuorille joukkue-urheilijoille. Liian paljon on muutenkin viitteitä siitä, että joukkueurheilussa jotkut "valmentajat" opettavat nuorille lapsille reissuilla ryyppäämistä. Esimerkin pitäisi olla päinvastainen. Siksi maajoukkueen malli on erityisen tuhoisa. Siitä saattavat ottaa mallia myös lasten- ja nuorten sarjojen valmentajat ja joukkueenjohtajat.

MISSÄ on Mari Kiviniemi? Keskustan puheenjohtaja, toimitusministeristön pääministeri on kadonnut täysin julkisuudesta.

Keskustan sisällä on jännitteitä. Kiviniemi tulee todennäköisesti pian esille uudenlaisin äänenpainoin. Iso kysymys on, tuleeko pääministeristä onnistuneesti oppositiojohtajaa.

Kirjoittaja on Keskisuomalaisen päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.