Tasan 20 euroa vai 10,0 litraa?

Kesä tulee vielä tänäkin vuonna. Se tietää ”kanisterikansan” ilmaantumista huolto- ja kylmäasemien mittarikentille, kun ruohonleikkureihin, perämoottoreihin ja mökkisahoihin tarvitaan polttoainetta.

Kun kyseisillä laitteilla ei voi ajaa mittarille, pitää polttoaineet käydä hakemassa omaan kanisteriin. Onneksi Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ei vielä ole sitä kieltänyt. Viime syksynähän Tukes ällistytti suomalaiset kieltämällä pesuaineiden myynnin irtotavarana omiin astioihin – se oli Euroopan unionin pesuainedirektiivin vastaista.

Polttoaineen osto omaan astiaan on kierrätystä parhaimmillaan. Ympäristöä säästyy aina yhden turhan pakkauksen verran.

Pienmoottoreiden bensiinimarkkinoilla jyväskyläläiset ovat koko muuta maakuntaa paremmassa asemassa: kesästä 2012 lähtien kaupungista on saanut kaikkiin nelitahtimoottoreihin soveltuvaa pienmoottoribensiiniä suoraan mittarista. Öljyä lisäämällä polttoaine käy myös kaksitahtisiin moottoreihin kuten moottori- ja raivaussahoihin.

Tavalliseen bensiiniin verrattuna pienmoottoribensiini on lähes hajutonta, ja sillä on hyvät säilytys- ja seisonta-ajan ominaisuudet. Pakokaasujen hajuttomuutta ovat kehuneet esimerkiksi sisätiloissa moottorisahaa käyttävät timpurit, jotka puhuvat ”enkelten bensasta”. Vaatteetkaan eivät haise – ainakaan pakokaasun katkuille.

Lisäksi hinta mittarista ostettuna jää roimasti vastaavien, valmiiksi sekoitettujen pienpakkausbensojen alle. Moni metsuri maakunnasta käykin bensaostoksilla Jyväskylässä. Palaute on ollut pelkästään myönteistä.

Nelitahtista pienmoottoribensiiniä saa mittarista Jyväskylän lisäksi vain pääkaupunkiseudulla, Porvoossa, Turussa ja Tampereella sekä pian myös Lahdessa.

Mittarikentällä asiakas tekee monia valintoja. Hän syöttää koneelle pankkikorttinsa tunnistetiedot, valitsee maksutavan, euromäärän ostokselleen ja mittarin numeron. Valitulla tankkaussummalla kone tekee katevarauksen tililtä, joka kevenee vain todellisen oston verran.

Kortin varmentava ja kortinhaltijan tunnistava mittari on siis varsin fiksu riskinhallintavekotin. Eikö valikoimaan mahtuisi vielä yksi ohjelmointivaihtoehto: tehdäänkö kaupat tasaeuroina vai tasalitroina?

Olisi kätevää, jos ostoksensa voisi katevarauksensa rajoissa tehdä tarkasti litramäärän mukaan, esimerkiksi tasan 10 litraa. Pistooli mittaisi sen sitten täsmälleen ja vahtimatta. Eurosumma olisi mikä olisi.

Vaihtoehto helpottaisi polttoainetta omiin astioihin ostavien elämää. Ostoksen voisi sovittaa litramääräisesti kanisterinsa mukaan. Ei tulisi ylitäyttöä eikä siitä johtuvia hajuhaittoja. Kaksitahtiseen koneeseen polttoainetta tarvitsevilla öljyn sekoitussuhteet ja laskutoimitukset helpottuisivat.

Myyjäpuolen mukaan tämäkin olisi teoriassa mahdollista mutta vaarana on, että uuden valinnan tekeminen päätteelle lisää monimutkaisuutta ja ”heikentää asiakaskokemusta”. Kukaan ei kuulemma ole kysellyt vaihtoehdon perään, joten sitä ei ole tutkittu ja se ”saattaa olla EMV-maksulaitestandardin vastainen”.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.