Taskuhirviöt villitsivät muutaman viikon

Kesän nopein ja laajin villitys oli Pokémon Go. Omat lapseni aikoinaan keräilivät Pokémon-pahvilappuja ja olivat korttelin parhaat kouluttajat. Heinäkuussa he intoutuivat nostalgian vietäväksi ja keräsivät taskuhirviöitä lasilaatoillaan. Aikamiehet kävelivät olemattomien hahmojen perässä kymmeniä kilometrejä.

Tein elokuun puolivälissä Twitterissä kyselyn, johon sain vuorokaudessa 50 vastausta. Puolet vastaajista ei ollut koskaan pelannut Pokémon Go’ta. Pelin aloittaneista vain puolet enää jatkoi pelaamista. Innostus oli hiipunut yhtä nopeasti kuin alkoikin. Poikanikin ovat jo lopettaneet harhojen perässä huokailun.

Vaikka kyse on leikistä, liikkuu sen mukana paljon rahaa. Pelaajien ohella myös sijoittajat villiintyivät olemattoman perässä, kun Nintendon osakekurssi kiipesi Pokémon Go’n julkaisun jälkeen 15 000 jenistä reilut sata prosenttia päälle 30 000 jenin. Harva noususta hurmaantunut oli ottanut selvää, että Nintendo ei suinkaan saa kaikkia pelin tuottamia rahoja itselleen.

Se on Pokémon Go’n kehittäneen ja tuotot keräävän Niantic-yhtiön osakkeenomistaja, mutta se omistaa siitä vain reilut kymmenen prosenttia.

Nintendo saa myös lisenssimaksuja pelistä, mutta sen saalis on vain pieni osa kokonaispotista. Tätä kirjoitettaessa Nintendon osake maksaa noin 21 000 jeniä. Yhtiön rakettinoususta ja sen alamäestä me opimme, että yhtiön ja etenkin sen ansaintalogiikan tunteminen on hyödyllinen osa sijoittamista.

Kaupat ja kauppakeskukset eivät aina ole tykänneet nuorisojoukkojen parveilusta. Lahtelainen kauppakeskus Trio kokeili korkeataajuista ääntä sisäänkäynnin edustalla ja Tampereella Koskikeskuksen katetun lipan alla on soitettu klassista musiikkia.

Perinteisen kaupan vaikeudet ovat kääntäneet ajatukset täysin vastakkaiseen suuntaan. Pokémon Go’n avulla monet kaupat, pankit ja kauppakeskukset yrittivät houkutella pelaajia ja saada osansa heidän euroistaan.

Vieläkö muistat juhannusta, kun Britannia äänesti väärin EU-äänestyksessä? Mitäpä tulilla mietit, kun olit kuullut osakekurssien romahtaneen maailmalla?

Oli hyvä, että Helsingin pörssi oli juhannusperjantaina kiinni. Ihmisen ei aina ole hyvä tehdä asioita, joita hän voisi tehdä. Varmasti moni juhannuksenviettäjä järkyttyi brittien äänestystuloksesta ja sen aiheuttamasta kurssilaskusta osakemarkkinoilla ja olisi halunnut myydä osakkeensa. Otaksun juhannusvirvokkeiden helpottaneen sieluntuskaa.

Mittumaarin jälkeisenä maanantaina pörssimme vihdoin avautuessa osakkeita myivät lähinnä ulkomaiset salkunhoitajat, joille Suomi on mitätön haittarivi salkun excel-taulukossa.

Eipä siitä kulunut kuin viikko, ja osakekurssit olivat juhannusta edeltävän viikon tasolla ja pian selvästi korkeammalla. Paljon kotimaisten sijoittajien omaisuutta varjeltui, kun me emme päässeet osakkeita paniikissa myymään. Päinvastoin, saattoihan siinä juhannustaikojen lomassa tulla piensijoittajalle härkäpäinen aate osakkeiden sisukkaasta ostamisesta.

Kirjoittaja toimii OP:ssa asiantuntijapäällikkönä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.