Teemu liikkuu kuin ankka lammikolla

NHL:n marraskuun ykköstähti, Teemu Selänne, pelaa kuin olisi 10 vuotta todellista ikäänsä nuorempi. Viime kaudella löytynyt peli-ilo on edelleen tallessa, eikä Teemulla olisi mitään vaikeuksia pelata vaikka viisi vuotta lisää. Toivotaan näin tapahtuvan, sillä Suomen kokoisesta maasta ei tämän tasoisia lahjakkuuksia joka vuosikymmen synny.

Teemun luistelu on kenties kiekkomaailman upeinta katsottavaa. Jalat käyvät uskomatonta tahtia, mutta ylävartalo on samaan aikaan rauhallinen. Kuin ankka lammella, vartalo veden pinnalla rauhallisesti liukuen vaikka jalat pinnan alla liikkuvat tuhatta ja sataa. Ankoissahan mies pelaakin.

Teemu omistaa ennätyksiä ja on voittanut henkilökohtaisia pokaaleja. Muutama päivä sitten tuli täyteen 500 maalia. Pankkitilillä on joitakin miljoonia taaloja ja tallissa yli 20 autoa. Teemu on uskomaton pelaaja, mutta jotenkin minulle on aina jäänyt sellainen kuva, että Teemua ei siltikään arvosteta tarpeeksi.

Takavuosina Suomessa puhuttiin, että Teemu ei ole maajoukkueessa onnistunut. Syynä varmasti se, että nuori mies kieltytyi Prahan kisoista (hopeaa) eikä pelannut Milanossa (hopeaa). Myös Lillehammer (pronssia) ja Tukholma (kultaa) jäi NHL-pelien takia väliin.

Mutta voiko kukaan enää moista puhua? Teemu on ollut loistava myös maajoukkueessa. Hän pelaa Leijonapaidassa kovalla asenteella ja on tehnyt vuosien saatossa useita tärkeitä maaleja ja pisteitä. Pelaamissaan kolmissa olympialaisissa Teemu on pelannut 17 ottelua, joissa kerätty pistesaalis 13+11=24 kestää vertailun. Piste.

NHL:ssä miestä arvostetaan, kuten 76 yhden kauden ja 500 maalia urallaan tekeville pelaajille kuuluukin, mutta silti jotain puuttuu. Stanley Cup tietysti, mutta ei kaikki sitä voi voittaa. Ray Bourque voitti sen viimeisellä kaudellaan, mutta ei hänen arvostuksensa kannun voittamisen takia miksikään muuttunut. Hän oli legenda jo ennen sitä.

Mielestäni Teemun pelissä on asioita, joita monet eivät tunnu arvostavan. Jokainen tajuaa hänen maalinsa ja nopeutensa. Vaikea olla tajuamatta. Mutta kuinka usein Teemua kehutaan loistavasta pelisilmästä, loistavista syötöistä, aktiivisesta puolustuspelaamisesta tai henkisestä ja fyysisestä kovuudesta?

Teemu on loistava syöttäjä. Täydessäkin vauhdissa hän näkee ympärilleen. 600 NHL-syötön saavuttaminen on mahdollista jopa tämän kauden aikana. Vahingossa nämä syöttöpinnat eivät tilastoihin ole ilmestyneet.

Teemu ei ole Jere Lehtisen tasoinen puolustussuunnan nero, mutta aika harvoin olen nähnyt miehen suoristavan selkäänsä kiekottomanakaan. Jalat toimivat siis molempiin suuntiin.

Teemu on myös todella kova luonteeltaan. Jääkiekossa kovuus käsitetään liian usein fyysisellä pelillä vastustajaa kohtaan, mutta vaatii aivan vastaavaa kovuutta uskaltaa pelata omalla tasollaan, kun olet itse se kohde.

Hänellä ei ole ikinä ollut "poliisia" samassa ketjussa, ainakaan pitkään. Teemu on supertähti, jota ei tarvitse suojella. Hänen pelinsä ei mene sekaisin kovista taklauksista tai pohkeisiin kolahtelevista iskuista. Verbaalinen uhkailu tulee takaisin samalla mitalla.

Olen vuosien saatossa nähnyt useita satoja Teemun pelejä ja rohkenen väittää, että mies suorastaan syttyy pelaamaan, kun hänen peliään yritetään kovuudella horjuttaa. Teemun luonne on kilpaileva, hän haluaa aina voittaa.

Ellei joku usko, niin kaivakaa jostain CBC:n viime keväinen haastattelu Anaheim-Calgary-sarjan päätyttyä. Jopa Don Cherry on sen uudelleen esittänyt. Siinä heti viimeisen matsin jälkeen tehdyssä haastattelussa on sellaista paloa, mikä on tämän muuten iloisen ja herkästi hymyilevän tähden se todellinen "game face".

Teemun pelillinen taso 36-vuotiaana maailman parhaan kiekkosarjan tähtenä saadaan perspektiiviin, kun todetaan SM-liigassa pelaavan vain seitsemän häntä vanhempaa pelaajaa: Raimo Helminen (42), Erik Hämäläinen (41), Janne Ojanen (38), Kari Martikainen (38), Kai Nurminen (37), Petri Varis (37) ja Mikko Peltola (37).

Uskomaton pelaaja.

Kirjoittaja on Ottawassa asuva jääkiekkoasiantuntija.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.